Världens största skalbagge

Stanislav Snäll åkte till Franska Guyana och förverkligade sin pojkdröm – att fånga ett exemplar av världens största skalbagge. Och just titanbaggen han fick med sig hem visade sig vara världens största.

  • Publicerad 18:05, 15 apr 2012

Ett uppspänt vitt lakan och en starkt lysande lampa. Så såg fällan ut som Stanislav Snäll gillrat i den tropiska natten. Nu var det bara att slå sig ner och hoppas på att ett exemplar av titanbaggen, världens största skalbagge, skulle lockas till ljuskällan.

– När jag var liten läste jag en bok om en entomolog som på 1800-talet åkte till Franska Guyana och hittade en titanbagge. Det var en gammal pojkdröm att göra samma sak och den har jag lyckats uppfylla, säger han.

I januari var Stanislav Snäll tre veckor i Franska Guyana, som ligger norr om Brasilien. Insektsfällan han riggat gav det resultat han hoppats på.

– Inte nog med att jag fångade en, det visade sig också att det var det största dokumenterade exemplar som hittats, säger han.

På ett museum i Paris finns sedan tidigare en titanbagge som är 16,7 centimeter – men det rekordet har Stanislav nu slagit med två millimeter.

Redan i tioårsåldern började Stanislav samla på insekter där han växte upp nära skogen i Tjeckien. Snart började han inrikta sig på enbart skalbaggar och i dag har han en rekordstor samling på mellan 50 000 och 100 000 individer. Han har tappat räkningen.

– De är vackra och har så många olika kroppsformer och mönster. Alla deras olika levnadssätt är intressanta, säger han.

Stanislav Snäll flyttade till Sverige 1985 efter att han och en svensk flicka som var på semester i Prag förälskat sig i varandra. I dag arbetar han på konsultbasis som insektsforskare och uppdragsgivarna är kommuner, länsstyrelser och Sveriges lantbruksuniversitet.

– Oftast undersöker jag områden i naturen för att göra insektsinventeringar. Jag artbestämmer insekter och tar reda på om det finns några sällsynta arter, säger han.

Den största av Sveriges runt 4 000 skalbaggsarter är ekoxen som kan bli sju centimeter lång – en ganska blygsam storlek i förhållande till sin sydamerikanska släkting.

Efter att titanbaggen kläckts lever den bara i cirka en månad. Under sin livstid äter den ingenting och efter att den parat sig och lagt ägg dör både honan och hanen. Titanbaggens tidiga liv är dock höljt i dunkel – någon larv har aldrig hittats.

– Man vet inte hur den ser ut och jag funderar på att åka tillbaka och ta reda på det. Larven är förmodligen runt 20 centimeter lång – som en mindre falukorv, säger Stanislav Snäll.

Larven är förmodligen runt 20 centimeter lång – som en mindre falukorv.

Fakta

Insektsforskande farfar från Tjeckien

Namn: Stanislav Snäll.

Bor: Tumba.

Född: 1960 i Tjeckien.

Familj: Fru, två barn och ett barnbarn.

Hobby: Samla och fotografera skalbaggar.

Yrke: Fotograf och entomolog (insektsforskare). Har även arbetat inom verkstadsindustrin.

Aktuell: Har hittat det största dokumenterade exemplaret av titanbaggen, världens största skalbagge.

Visa merVisa mindre