VÄRLDENS MAT. Den välbesöka Glassbaren i Rönninge är, som namnet antyder, känd för sin glass. Men i maj öppnade de även en vegetarisk restaurang, och nu arrangerar ägarna Susanne Ferrer Graham och Alexis Ferrer en månadslång matfestival – Mat&smak-festivalen. Foto: Albin Tingstedt

Världens smaker har hittat till Rönninge

Hela världen har kommit till Rönninge, åtminstone i smakväg. Under augusti har Mat&smak-festivalen tagit plats på Glassbaren och nästa vecka är den sista för i år, och då bjuds det på smaker från Europa. Men bland alla smaker finns också ett allvar – framtidens hållbarhet.

  • Publicerad 06:00, 21 aug 2021

Susanne Ferrer Graham och Alexis Ferrers glassbar står på många Salem- och Rönningebors "måste besöka"-lista när värmen bjuder på. Men just i år är det inte bara glassen som står i fokus.

En månadslång festival, Mat&smak-festivalen, har äntrat scenen, där besökare bjuds med på en vegetarisk matresa genom hela världen – men från lokala råvaror. Den här veckan var det afrikanska smaker som stått i rampljuset.

Matfestival i Rönninge i sommar

– Det här är resultatet av flera olika tankespår och idéer som vi haft länge. Vi har länge velat ha en festival där människor kan mötas, samtidigt som vi vill bidra till ett mer hållbart tankesätt hos folk. För vid omställningen till mer hållbar mat och en mer hållbar miljö måste man ta hjälp av festen, och då visa på förändringar som sker nära oss, säger Susanne Ferrer Graham.

Och sedan festivalens start har det tillströmmat folk i omgångar.

– Det är helt väderberoende. Ibland kan det vara lugnt, men andra gånger, som i dag, kan det vara hur mycket folk som helst. Men alla verkar tycka om det, säger Susanne.

"Glad, men förvånad"

Och festivalen lockar. Det är en salig blandning människor som hittat till den gula villan i Rönninge när Mitt i kommer på besök. Gamla, unga och riktigt små sitter utspridda över hela trädgården och njuter av glass, och mat av husets kock Nigisty Yebio.

Hon är född och uppvuxen i Eritrea, och bär festivalen till ära en telfi, en traditionell folkdräkt som bärs vid fest och högtid. Under veckan har hon serverat injera.

– Det är som pannkakor som man äter tillsammans med olika grytor. Och man äter det med händerna, säger hon.

Hur har det varit att laga en eritreansk maträtt på råvaror från Rönninge?

– Det är jätteroligt. Jag är glad, men lite förvånad över att så många uppskattar vegetarisk mat med eritreansk inspiration.

VÄLLAGAT. Varje vecka genom augusti har det varit ett nytt världsdelstema med en ny kock som har fått laga mat inspirerat från veckans världsdel med råvaror från Rönninge. Den här veckan var det Afrikatema, och kocken Nigisty Yebio stod för maten. Foto: Albin Tingstedt

PANNKAKSVARIANT. En av rätterna hon bjöd på var injera. "Det är som pannkakor som man äter tillsammans med olika grytor. Och man äter det med händerna", säger hon. Foto: Albin Tingstedt

Hållbarhet och politik

Men festivalen är också en hyllning till demokratin, och är i allra högsta grad politisk, menar Susanne. Både hon och Alexis bodde en period på Kuba, där demokratin i Sverige kändes avlägsen.

– Efter det vi sett där vill vi bara kyssa demokratin, säger hon.

Därför har de under nästa vecka bjudit in till lokalpolitiker till festivalen för samtal om stora och hållbara beslut, för att bjuda in till mer närdemokrati.

Nästa vecka är också sista veckan, och då är det europeiska maträtter som kommer stå i centrum. För maten står Nigistys dotter Yanet.

Och till den som inte skulle hinna med ett besök till Glassbaren nästa vecka, men ändå skulle vilja besöka festivalen, säger vi bara: lugn! makarna Ferrer fortsätter smakfesten med att servera internationell vegetarisk mat hela vägen fram till jul - och planer finns på festligheter redan nästa sommar.

Mat&smak-festivalen

Mat&smak-festivalen löper genom hela augusti och arrangeras av Glassbaren i Rönninge.

Varje vecka tar inspiration från olika världsdelar. Under sista veckan, som kommer nu, står Europa i fokus.

Det bjuds även på en rad programpunkter kopplat til lbåde underhållning och hållbarhet. Läs hela programet på Glassbarens hemsida, här.

Visa merVisa mindre