Den som rört sig vid Tensta centrum under de senaste veckorna kan nog inte ha missat den träskulptur liknandes en talarstol, som prytt stammen till ett av de stora träden ett stenkast bort från fruktstånden.

Vad som kanske undgått en del är dock att det inte är vilket bygge som helst, utan världens bästa trädhus; vinnaren av VM, som Magiska barnarkitekter arrangerar årligen. Syftet är att skapa uppmärksamhet kring att det finns ett behov av att bygga städer där det tas mer hänsyn till barnen och klimatet.

"Göra sina röster hörda"

Eila Erdal är 17 år och har bott i Tensta i hela sitt liv. Hon är engagerad i nätverket "Låt parken leva", som kämpar för att bevara Järva Discgolfpark – vilken i dagsläget planeras göras om till en begravningsplats. Hon kallades tack vare sitt engagemang i miljön och i Järva in som jurymedlem.

– Det var väldigt roligt. Det kändes viktigt att kunna ge ett perspektiv från Tensta som ung Tenstabo, med egna erfarenheter från att växa upp här, säger hon och fortsätter:

– Att trädkojan var utformad som en talarstol blev väldigt symboliskt. Det känns extra viktigt att inspirera barn och unga i Järva till att våga göra sina röster hörda, men också att faktiskt upplysa om att man har en rättighet som medborgare att kräva att få sin röst hörd, vare sig det handlar om byggen, politiska frågor eller annat.

Bristfällig dialog

Hon beskriver att hon själv upplevt att politiker och andra ansvariga ofta tenderar att tala över huvudet på Järvaborna, och fatta beslut utan att inkludera medborgare.

– Om man tar sig tid och faktiskt pratar med invånarna här så är jag säker på att de allra flesta har en tydlig åsikt och vision om vad som vore bra för Tensta. Problemet är att man inte gör det. Det är lätt att pracka på folk saker och säga att "det här behöver ni", och säkert mycket svårare, dyrare och mer resurskrävande att faktiskt lyssna in och anpassa sig. Men då blir det ofta fel när sakerna väl är på plats, säger hon.

Hon tror att både barnens perspektiv och hållbarhetstänket är något som ofta glöms bort i nya projekt.

– Generellt finns det nog en tendens att tänka i efterhand och beskriva vad man egentligen vill göra eller borde gjort – för att vinna enkla politiska poäng.

Allt hör samman

Ett tydligt exempel på där kommunikationen brustit tycker Eila Erdal är just Järva Discgolfpark.

– Det är hur många barn som helst i Järva som gläds av att ha discgolfparken. Det man ofta missar rent generellt är att barnen ju är framtiden, det är vi unga som faktiskt ska bo och leva här.

Hon tror att lösningen för ett mer inkluderande samhälle, både för barn och för vuxna, är att se att allting faktiskt hänger ihop.

– Det många inte verkar förstå är att allt hör samman. Att utveckla Tensta är att utveckla Stockholm. Bra, likvärdiga skolor, likvärdig byggnation och att lyssna på alla medborgare, oavsett var i landet de bor, är a och o för att samhället ska kunna bli bättre, säger hon.