Så här kan den nya parken tänkas se ut i dagsljus. Foto: Evergreen Skateparks

Världens bästa skejtpark? Snart i Gubbängen

"Bättre än alla andra parker". Så beskriver skejtveteranen Johan Sandström Gubbängens efterlängtade skejtpark. Vi har bilderna.

  • Publicerad 12:01, 16 sep 2016

"Man ska kunna glida runt med ögonbindel om man känner för det"

I Parkleken Nybygget i Gubbängen planeras en rad förändringar och nytillskott. Nu har spaden satts i marken för parkens första nyhet - den efterlängtade skejtparken. För bygge och design står ett av de mest aktade skejtparksföretagen i världen - som nu för första gången någonsin bygger utanför USA.

Skejtveteranen Johan Sandström, som tidigare varit inblandad i designen av ett tiotal andra skejtparker i Stockholm, berättar att han tog en rövare när han kontaktade företaget Evergreen Skateparks och bad dem komma till Gubbängen.

– Det var inte helt lätt att få dem att nappa först. Men så förklarade jag det faktum att alla andra skejtparker i Stockholm mer eller mindre är kompromisser som försöker ha "lite av allt" och att vi behöver en annorlunda och enhetlig park för att få ett mer varierat utbud. Då var de game, berättar Johan Sandström och fortsätter:

– Många parker i Stockholm är alldeles för avancerade för att folk på nybörjarnivå ska kunna njuta av dem. Och eftersom syftet med nya Parkleken Nybygget är att rikta sig till barn och unga så passar det perfekt att göra något annorlunda även av själva skejtparken.

"Mjukt molnlandskap" för unga och gamla

Gubbängens framtida skejtpark beskriver Johan Sandström som "ett mjukt molnlandskap". Det ska inte finnas några höga eller vassa kanter, och heller inga trappor eller rails för de som åker street.

– Det kommer bli flowkänsla rakt igenom, man ska kunna glida runt med ögonbindel om man känner för det. Det passar inte bara bra för de yngre, utan även för de som vill kunna fokusera på att få en bra stil. Och så klart härligt för oss gamla skejtare som bara njuter av ett skönt åk, skrattar Johan Sandström.

Bör vara skejtklar till sommaren 2017

Skejtparken skulle egentligen varit klar redan till denna sommar, men processen med att söka arbetstillstånd för de amerikanska arbetarna har dragit ut på tiden.

Under hösten görs nu därför det förberedande markarbetet med att lägga bottenplattan. I maj nästa år kommer själva bygget att dra i gång - och beräknas pågå i ungefär två månader. Lagom till nästa sommar är det alltså dags att haffa en bräda och traska till Gubbängsparken. Det lär bli en upplevelse, om man ska tro Johan Sandström.

– Den här parken kommer bli bättre än alla andra parker i stan. Det kan du skriva upp.

FÖRVÄNTANSFULL. Johan Sandström, som varit med och designat ett tiotal skejtparker i Stockholm, säger att Gubbängens nya skejtpark "blir bättre än alla andra i stan". Foto: Sophie Stigfur

MOLNLANDSKAP. Gubbängens nya skejtpark kommer till stor del likna Thunder park i Montana, USA. Foto: Evergreen Skateparks

SKISS. Ritningen ut för Gubbängens nya skejtpark. Foto: Evergreen Skateparks