Det är svårt att veta om det är en eller flera vargar som setts i norrort. Foto: Mostphotos

Vargfeber i norrort – kan vara flera djur

Vargrapporterna duggar tätt i norrort, men det är svårt att säga om det rör sig om en eller flera individer. Även om det just nu inkommit en rad observationer är det trots allt få i landet som någonsin får se varg. – Njut av stunden, tycker Björn Carlberg på länsstyrelsen.

  • Publicerad 10:45, 20 dec 2018

Den senaste inventeringsperioden av varg visade att det finns cirka 305 individer i Sverige idag. Det är en minskning från föregående år då det fanns 355 djur. Den svenska vargen finns framförallt i Värmlands, Dalarnas, Örebros, Gävleborgs, Västmanlands och delar av Västra Götalands län.

Men även här i Stockholmsområdet förekommer observationer och det har den senaste månaden inkommit en rad sådana till Skandobs, systemet där alla på egen hand kan lägga in en rapport om man tror sig ha sett ett rovdjur.

När en rapport kommer in från en privatperson görs en analys av värdet för att att se om länsstyrelsen ska göra en utvärdering på fältet.

Det är endast kvalitetssäkrade rapporter som sedan kommer med i det slutgiltiga inventeringsresultatet.

Svårt att veta antal

Enligt Björn Carlberg på länsstyrelsen kan man bekräfta att det är en varg som setts i norrort den senaste tiden. Men en varg kan snabbt röra sig över stora områden så det kan vara en och samma varg som många har sett.

– En varg blir stressad i tätbebyggda områden så då letar den sig oftast vidare, säger Björn Carlberg.

Är det många observationer i år, jämfört med tidigare år?

– Det ses varg årligen på flera ställen i länet så det är ofta tillfälligheter när och var de observeras. Och det är svårt att säga om det är samma varg som alla sett, eller om det är olika.

”Njut av stunden”

Eftersom de flesta har sina tamdjur inne på vintern är en varg egentligen inget man behöver vara orolig för nu, tycker Björn Carlberg. Men har man till exempel får som går utomhus är det bra att se över stängslet. Och är man en orolig hundägare kan det vara bra att hålla hunden kopplad i områden där varg har setts.

Men skulle du på skogsturen få se en varg, är det mest bara läge att njuta.

– Njut av den stunden, det finns inga incidenter mellan varg och människor i Sverige i modern tid. Det finns ingen anledning till oro. Sedan ska man alltid ha respekt för ett rovdjur, men varg är i princip alltid helt skygg för en människa. Det är sällsynt att få se dem i skogen. Möjligen från ett hus eller från en bil, men det är mycket sällan, säger Björn Carlberg.

Fakta

Vargens utseende och spår

Jägarförbundet har en utförlig beskrivning av vargens både utseende och efterlämnade spår. Vil du läsa beskrivningen i sin helhet hittar du den HÄR.

Storlek: Mankhöjden är 70-90 cm (jämför med en Siberian Husky där en hanhund inte får bli högre än 60 cm i mankhöjd för att hålla sig till rasstandard)

Färg: Pälsen är varierande grå och brun-gul på ovansidan och ljusare nedtill på kroppen. Huvudet är ljust på nedre delen av nosen och på kinderna. Den som ser en varg för första gången reagerar ofta på att den är mer gul än grå

Steglängd: Över en meter

Spår: Spårstämpeln är cirka 10 cm lång

Spillning: Väldigt lik hundbajs. Korvarna är 2-3 cm tjocka och luktar starkt. De innehåller ofta hår och benbitar. Spillningen fungerar som markering och lämnas därför väl synlig.

Källa: Jägarförbundet
Visa merVisa mindre

Fakta

Öga mot öga med vargen - så här ska du bete dig

Rovdjurscentret de 5 stora i Järvsö arbetar aktivt med att informera människor om våra fem stora rovdjur. De har satt ihop en lista med fyra punkter på hur du ska bete dig om du vill öka avståndet till en varg, eller känner dig hotad av en varg.

Rovdjurscentret har flera samarbetspartners och finansieras delvis med medel från Naturvårdsverket.

  • Ge dig tillkänna. Ibland är vargen fokuserad på annat och har kanske inte noterat dig.
  • Ovanstående gäller speciellt om du har en hund med dig. Då kan vargen vara så fokuserad på hunden att den uppfattar dig som människa först när du ropar eller klappar i händerna. Kalla in din hund. Om den går mot vargen istället för att komma till dig ska du i första hand försöka locka hunden på olika sätt. Om du går eller springer fram mot dem båda är sannolikheten stor för att vargen går iväg och hunden följer efter och försvinner utom synhåll.
  • Gå från platsen. Om vargen går efter dig fortsätter du gå men kan stanna till och verka hotfull. Ropa, ta några steg mot den och gör dig stor.
  • Om vargen trots allt skulle angripa dig eller hunden så slå och sparka så mycket du kan.

Skulle du se en varg är det viktigt att du rapporterar det till Skandobs, det gör du HÄR.

Källa: Rovdjurscentret De 5 stora
Visa merVisa mindre