Jens Frank är rovdjursforskare på Viltskadecenter. Foto: Läsarbild Privat + Göran Nyren

Vargexperten: Därför kan vargen bli farlig

En varg som under en längre tid vistas nära människor kan bli farlig för människor. Risken är liten, men den finns. Därför var skyddsjakt det bästa alternativet, säger rovdjursforskaren Jens Frank som gav expertråd till länsstyrelsen inför beslutet om skyddsjakt.

  • Publicerad 11:27, 13 dec 2017

Jens Frank är rovdjursforskare och arbetar vid Viltskadecenter som är en del av SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.

Viltskadecenter ombads att ge länsstyrelsen i Stockholm ett expertutlåtande inför dess beslut om eventuell skyddsjakt på den så kallade Södertörnsvargen. Viltskadecenter förordade skyddsjakt.

En varg som under en tid vistas mycket nära människor vänjer sig vid människors närvaro – och då ökar risken för att det uppstår en situation där vargen biter en människa. Det har forskare sett i flera länder, säger Jens Frank.

– Vargen kanske hamnar mellan en hundägare och en husvägg, till exempel. Då kan den i värsta fall känna sig trängd och gå till anfall mot människan. Risken är mycket liten, men den finns. Den här aktuella vargen har ju vistats nära människor länge nu, i flera månaders tid.

När attackerade en varg senast en människa i Sverige?

– Då får man gå tillbaka till början av 1800-talet. Men efter det utrotade vi ju i praktiken vargen, så det är svårt att använda det som referens, säger Jens Frank och fortsätter:

– Tittar man på andra länder som Spanien, USA och Kanada har det hänt att vargar har skadat och dödat människor på platser där vargarna blivit vana vid människor. Som i nationalparker eller vid avfallsplatser.

Att vargen i Södertörn har närmat sig människor som varit ute med sina hundar är logiskt, säger Jens Frank.

– Unga vargar utvandrar från sitt födelserevir och hittar ett nytt område där de börjar revirmarkera. Den här vargtiken väntar på att träffa en hane och ser hundar som potentiella partners. Skulle tiken hitta en vargpartner skulle den inte alls observeras lika ofta längre. Problemet är att myndigheterna inte kan veta om det tar två månader eller två år innan denna varg hittar en partner, fortsätter Jens Frank.

– Nu har man kommit till en punkt där det minst dåliga alternativet är att avliva vargen.

Några har föreslagit att man flyttar på vargen istället, till en annan del av landet. Är det ett alternativ, som du ser det?

– Nej, för det fungerar oftast inte. I de flesta fall vandrar djuret tillbaka igen.