Vargen: ”Tycker man ska låta den vara”

Alla pratar om Södertörnsvargen i Haninge – men vad tycker egentligen Haningeborna? Och är man rädda? Mitt i drog ut och frågade.

  • Publicerad 06:30, 6 dec 2017

Södertörnsvargen i Haninge är på allas läppar just nu.

Under onsdagen beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt. Och på senare tid har det stått klart att varghonans stråk går precis intill Svartbäcksskolan, mellan Brandbergen och Tyresta nationalpark.

För en dryg vecka sedan tvingades en lärare och en förälder skrämma bort vargen när vargen tassade förbi skolan, och länsstyrelsens rovdjurspersonal fick åka ut.

Svartbäcksskolans personal är mer uppmärksamma nu med anledning av vargen, enligt rektorn.

Händelsen vid Svartbäcksskolan är en av de 13 rapporter som ligger till grund för skyddsjakten.

Mitt i drog ut och frågade Haningeborna: Är du rädd för Södertörnsvargen – och bör den tas bort?

Camilla Lindroth, 31, Handen
– Nej, jag tycker man ska låta den vara. Reaktionerna är lite överdrivna. Det är ju ett rovdjur och den lever som ett rovdjur. Jag lämnar dottern i Västerhaninge på morgnarna och det är väl så nära vi kommit vargen eftersom den rört sig där. Men det är klart att man ska vara försiktig om man har sina barn och är i närheten av vargen. Jag sitter hellre i bilen och tittar på den med barnen, än att vi hade stått på nära håll och tittat på den.

Lennart Ahlstrand, 69, Handen med Juni, 7.
– Nej, inte i dagsläget. Den har rivit fem får och tagit en katt på ett halvår. Jag tycker inte det är tillräcklig skada för att man ska skjuta den, eller för att man ska vara rädd. Men det är naturligt att en del folk blir rädda och vill ta bort den. Jag har inte själv sett vargen – än.

Lillemor Brodén, 83, Brandbergen.
– Nej, och jag tror inte jag kommer möta den här i Brandbergen heller. Så länge vargen inte ger sig på små hundar så tycker jag inte den måste skjutas.


Film på Södertörnsvargen upplagd på Youtube.com