Vargen stod utanför Linns fönster

Vargar rör sig över stora områden. Den senaste tiden har flera människor trott sig se varg i norra Stockholm. Från Upplands-Bro, över vattnet till Upplands Väsby, ner till Sollentuna och Järfälla.

  • Publicerad 18:14, 27 maj 2018

Den 30 april dök ett stort hunddjur upp på Linn Kangas tomt i Vallbyvik – en undangömd badplats vid Sigtunafjärden i nordöstra Upplands-Bro, där gårdarna ligger glest utspridda mellan skog och slättmark.

Hon har sett varg passera tidigare och känner igen den på dess målinriktade rörelsemönster.

– Den stod utanför vårt fönster och spanade, säger Linn Kangas och visar upp trädgården där den nosade runt i gräset.

Linn fångade vargen på film. Foto: Linn Kangas.

På hennes gård finns tamdjur, vars reaktion också talar för att varg var på besök.

– Mina getter brukar inte reagera på någonting. Hundar bryr de sig inte om, men nu var de som förstenade, säger hon.

Fångade den på film

Hon menar att den fyrbente gästen mest verkade nyfiken och lyckades fånga den på film. Klippet skickades till länsstyrelsen i Stockholm, som beskrev djuret som ”mycket varglikt”.

Göran Nilsson viltvårdare och Linn med hunden Samson. Linn fångade vargen på film. Foto: Åsa Sommarström.

Med på plats denna tidiga sommardag är kommunens viltvårdare Göran Nilsson, som ber Linn Kanga höra av sig om varg syns till igen.

– Då kommer jag med hundarna och spårar för att markera var den har gått någonstans, säger Göran Nilsson.

Har synts till allt längre söderut

Efter mötet mellan viltvårdaren Göran Nilsson och Linn Kanga ska varg ha setts längre söderut. Enligt obekräftade observationer kan den ha tagit sig till Rosersberg på andra sidan Mälaren, ner till Upplands Väsby och vidare till Järvafältet.

– Vargar är goda simmare. Det i sig är inget problem, säger Tomas Meijer, vilthandläggare på länsstyrelsen i Stockholm.

Det skulle enligt honom kunna röra sig om ungvarg som fötts i fjol. När vargen blir könsmogen lämnar den flocken och letar nya revir.

– Det är djur som rör sig långa sträckor. Om de passerar tätorter som Märsta, Sigtuna och ner mot Stockholm är möjligheten stor att bli sedd.

På Bögs gård i Sollentuna den 2 maj fotograferades återigen ett djur som tros vara varg – inte helt olik den i Vallbyvik.

Varglikt djur i Vallbyvik i Upplands-Bro kontra Bögs gård i Sollentuna. Foton: Linn Kangas/Anders Ström.

Länsstyrelsen rådde där och då människor med inhägnade djur i området att se över sina stängsel, men iakttagelser av varg började rapporteras allt längre norrut igen.

Hittades påkörd

Den 4 maj gjordes en observation 500 meter norr om Upplands Väsby station. Samma dag gjordes en vid tågspåret i Rosersberg – innan en varg fyra dagar senare hittades påkörd av ett tåg vid Brista i Märsta.

– Det stämmer. Polisen körde in djuret till SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) i Uppsala. Den var i väldigt dåligt skick, men bedömdes vara en varg, säger Tomas Meijer.

Enligt uppgifter till Upsala Nya Tidning var vargen minst ett år gammal. Om det var en hane eller hona gick inte att slå fast på grund av de svåra skadorna.

Spillning hittad på Järvafältet

Tomas Meijer berättar att vargspillning kan ha hittats på Järvafältet. Den ska nu analyseras och matchas mot kommande dna-analys av den påkörda vargen.

– Vi vet inte om det är samma djur som rört sig i området eller om det är två stycken. Vi får avvakta och se om det överhuvudtaget var vargspillning som hittades på Järvafältet, säger Tomas Meijer.

Nyheten om den påkörda vargen har spridits i olika Facebook-grupper. Vissa för varg, andra emot – precis som i samhället i stort.

Spreds i Facebook-grupper

I gruppen Nordulv som drivs av vargaktivister haglar gråtande emojis. Tongångarna är däremot enbart positiva i gruppen Rädda jakten, där ”opinionsbildningen mot varg är prioriterad”.

Veckan efter att den döda vargen hittats gjordes ännu en obekräftad vargobservation på Järvafältet.

– Man ska vara medveten om att väldigt många hundar springer lösa. Står man på avstånd och inte ser ägaren är det lätt att missta vissa raser för varg, säger Tomas Meijer.

Skärpt eldningsförbud i värmen

Det eldningsförbud som införts på grund av sommarvärmen har i skrivande stund skärpts ytterligare. Det är nu även förbjudet att grilla vid fasta grillplatser på allmän plats. Du får alltså inte...fredag 23/7 9:57

Bålstabo bar beväpning i byxan

En 46-årig man boende i Bålsta får strafföreläggande för brott mot vapenlagen. Han ska nu böta 5 600 kronor. Den 28 maj 2021 befann sig mannen på Varggatan i Enköping och hade en revolver nerstucken...torsdag 22/7 15:00