Södertörnsvargen, fotograferad nära Tyresta bys parkeringsplats. Foto: Läsarbild Alexandra Anstrell

Vargen: Skola gör inga större skogsutflykter

Svartbäcksskolan i Haninge, som ligger precis intill ett av Södertörnsvargens stråk, gör just nu inga större utflykter till Tyresta by och till skogen. Man ökar också vuxennärvaron på rasterna. Allt som säkerhetsåtgärder på grund av vargen. – Vi följer riktlinjerna från länsstyrelsen, säger rektorn Susanne Dybeck till Mitt i.

  • Publicerad 07:30, 4 dec 2017

Svartbäcksskolan i Svartbäcken mellan Brandbergen och Tyresta nationalpark, har hamnat i fokus på senare tid sedan det stått klart att ett av Södertörnsvargens stråk går intill skolan.

Förra fredagsmorgonen gick vargen förbi och länsstyrelsens rovdjurspersonal kallades ut.

En förälder och en lärare fick skrämma bort vargen.

– Det är inte bra att vargen rör sig inne i bebyggelsen generellt, sade Arne Söderberg på länsstyrelsen efter händelsen.

Nu berättar Svartbäcksskolans rektor Susanne Dybeck att skolan vidtagit säkerhetsåtgärder på grund av vargen.

På frågan om skolan gör några säkerhetsåtgärder till följd av vargen svarar hon:

– Vi gör inga större utflykter till Tyresta by eller ut mot skogen. Och under rastverksamheten har vi många vuxna ute. Vi är mer uppmärksamma och säkrar upp skolområdet på morgnarna, säger Susanne Dybeck.

– Men jag tror samtidigt inte att vargen skulle komma nära när alla 500 elever är ute på rast. Det har den inte gjort än. Och så fort vi ser eller hör något om vargen så ringer vi länsstyrelsen.

Men om ni är många på utflykterna så borde det väl inte vara risk att vargen skulle komma nära?

– Men det är ju inte en sådan period nu heller, med många friluftsdagar. De har vi mer på våren och sommaren, säger Susanne Dybeck.

Hon menar att skolan helt enkelt följer riktlinjerna från länsstyrelsen.

Susanne Dybeck på Svartbäcksskolan.

– Jag har också haft kontakt med kommunens säkerhetsstrateg, och jag känner mig väldigt trygg med den info vi fått. Vi får ju inte heller förstora upp den här frågan, säger hon.

Har föräldrarna panik på grund av vargen?

– Inte panik, men man har många olika åsikter och diskussioner om den ska finnas kvar eller skjutas. Men det är ingen hets. Jag tror att detta hålls på en ganska saklig nivå ändå, säger Susanne Dybeck.

Vad säger barnen?

– Man tycker det är spännande, och man är lite rädda, säger Susanne Dybeck.

Senare på måndagen säger Susanne Dybeck till Mitt i att skolans val att inte göra större utflykter till Tyresta by eller skogen intill inte har med Södertörnsvargen att göra.