Södertörnsvargen har sitt stråk precis intill Svartbäcksskolan. Foto: Läsarbild Alexandra Anstrell

Vargen gick intill skolan: ”Inte bra”

Södertörnsvargen gick så pass nära Svartbäcksskolan i Haninge att länsstyrelsens personal fick kallas ut. ”Det är inte bra att vargen rör sig inne i bebyggelsen generellt”, säger Arne Söderberg på länsstyrelsen.

  • Publicerad 15:47, 27 nov 2017

Det var på fredagsmorgonen vid 8-tiden som Södertörnsvargen plötsligt kom gåendes förbi Svartbäcksskolan längs Tyrestavägen.

Både elever och föräldrar blev oroliga, och flera elever ska ha dragit sig för att gå ut. Länsstyrelsens rovdjurspersonal ringdes ut till skolan.

Stråket precis intill skolan

– Det första vi fick höra var att vargen var inne på Svartbäcksskolans skolgård och att det inte gick att få ut den därifrån. Men det visade sig att vargen bara hade gått förbi i närheten av skolan. Det visade sig vara ganska lugnt efter att min kollega varit i kontakt med skolledningen, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har ju beslutat att inte göra fler skrämselåtgärder.

Arne Söderberg

Södertörnsvargen har ett stråk som går precis intill Svartbäcksskolan och det är problematiskt när den kommer så nära skolan, menar länsstyrelsen.

– Det är inte bra att den rör sig inne i bebyggelsen generellt. Man skulle ju kunna göra riktade skrämselinsatser mot vargen just vid Svartbäcksskolan, men länsstyrelsen har ju beslutat att att inte göra fler skrämselåtgärder, säger Arne Söderberg.

Det enda vi sagt generellt är att barn inte ska gå fram mot stora hundar eller liknande djur.

Att varg gått in på en skolgård hände nyligen inte så långt härifrån.

– En varg gick in på en skolgård i Västmanland för någon månad sedan. När varg kommer i närheten av skolor så ökar ju oron, framförallt från föräldrarnas sida. Det är fullt förståeligt, säger Arne Söderberg.

Men vad finns det för risker med varg nära skolmiljön, och vad ska man göra?

– Det enda vi sagt generellt är att barn inte ska gå fram mot stora hundar eller liknande djur. Det är nästan större risk om en stor hund är lös än att det skulle ske någon incident kopplad till vargen. Jag tror att Haninge kommun gått ut med information till skolorna om hur de ska agera och bete sig, säger Arne Söderberg.

Även en polispatrull fanns på plats vid Svartbäcksskolan på fredagsmorgonen, men deras besök handlade om fordonskontroller.