Varg nära treåring – skyddsjakt inledd

–±±Nu har länsstyrelsen kommit fram till att det blir skyddsjakt på en av vargarna som rört sig i området utanför Brottby och Riala.

  • Publicerad 16:10, 20 sep 2017

I eftermiddag inleddes skyddsjakten mot den varg som sprider skräck i bostadsområden i norra Stockholm. Avgörandet kom efter en rad otrevliga händelser som inträffat på kort tid, där bland annat en varg gått nära en mamma och hennes 3 åriga barn, i byn Brollsta, norr om Vallentuna.

– Mamman upptäckte att vargen var sju meter från barnet. Den gjorde inget utfall men visade inte några tecken på skygghet, säger Jonas Johansson kommunikationschef på länsstyrelsen i Stockholm.

Länsstyrelsens beslut att skjuta vargen skyndades på när även en hund dödades på onsdagen utanför Kårsta. Det är den tredje hunden som dödats under sensommaren, och i tillägg har även flera får rivits vid ett tidigare tillfälle.

Eftersom det har konstaterats att det rör sig två vargar, en tik och en hane, i området, råder det oklarhet vilken varg som är närgången människor. En jaktledare är utsedd som ska leda den operativa arbetet, som dock endast har mandat att skjuta ena vargen.

– Jakten avser den individen som är kopplat till de händelserna från igår och idag. Spårning kommer också utgå därifrån, säger Jonas Johansson.