Varför ska vi välja just er bana? Din guide till Norrorts golfbanor

I Norrort vimlar det av golfbanor – men vilken ska man egentligen välja? Vi ställde frågan: Varför ska man spela på just er bana?

  • Publicerad 12:04, 13 apr 2017

Vallentuna Golfklubb, Veda, Vallentuna. Medlemmar: Cirka 1100.

– Det är så många bra anledningar. Vi kallas för klubben med stort hjärta. Det finns en klubbkänsla som påminner om i England, det är inget snobberi, alla är välkomna. Vi är inte som andra klubbar som är som stora fabriker utan känsla, säger Neil Fossett, vd på Vallentuna golfklubb.

Täby golfklubb, Skålhamra, Täby. Medlemmar: Cirka 1200 delägare.

– Det är en fantastisk bana. Vi säger det – och menar det. Det är banan med den kanske vackraste naturen i hela Norrort. Här är det tyst, du hör inga bilar eller flygplan. Du hör fåglar och kanske en och annan svordom. Banan är utmejslad av naturen. Man har egentligen bara tagit bort träden och så visar det sig att här fanns en golfbana – redan innan golfen var uppfunnen, säger Staffan Renhorn, medlem i klubben.

Djursholms Golfklubb, Djursholm, Danderyd. Medlemmar: 1800 aktiva, 800 passiva.

– Det är en trevlig bana och den fungerar geografiskt, nära stan och många som bor häromkring vill spela golf. Det finns en historia och tradition av att spela golf här. Vi försöker leverera en trivsam golfklubb, säger Thomas Nilsson, klubbchef.

Hufvudstadens Golfklubb, Lindö Vallentuna. Medlemmar: 5000, tillsammans med Lövsättra och Riksten. Tillhör Golf star.

– Det är tre banor med olika karaktärer som ger golfarna variation i sitt spel. Lindö passar även bra för den som vill börja spela golf. Löpande under säsong har vi ”prova-på-golf” och det finns bra träningsområden. Vi har även hotell, konferens, restaurang och relax- och spa på anläggningen. I och med att vi är med i Golf Star kan våra medlemmar spela fritt på 21 banor, varav 17 banor ligger norr om stan, säger platschef Anna Holmberg.

Arninge Golfklubb, Täby. Medlemmar: Cirka 1300.

– Det är en fantastiskt trevlig klubb. Familjär och lätt att trivas i. Vi jobbar på att vara kompletta, med en stor restaurang, stor golfshop och mycket verksamhet med både juniorer och seniorer, säger Lars Nordlöf, klubbdirektör.

Danderyds Golfklubb, Edsbergsvägen, Danderyd. Medlemmar: Cirka 700.

– Därför att den är lättillgänglig, men ändå rätt så krävande. En parkbana, för dem som är lite initierade. Om man vill lära sig spela golf som junior ska man komma hit och delta i träningar, Henrik Kjellberg, klubbadministratör.

Brollsta Golf, Brottby, Vallentuna. Medlemmar: Cirka 2000. Tillhör Golf star.

– Den håller en hög kvalitet. Den är uppbyggd på sand så den dräneras snabbt efter regn och blir fort spelbar, Magnus Edström, IT-ansvarig på Golf star.

Stockholms Golfklubb, Kevinge, Danderyd. Medlemmar: Cirka 1000.

– Det är en klassisk engelsk parkbana som är ritad av en av dåtidens största golfarkitekt som heter Harry S Colt. Här har vi varit sedan 1932. Banan är i fantastisk kondition och utmanande och varierande. Och här är det ingen business, utan en medlemsklubb med golfen i fokus med väldigt motiverade medlemmar, säger Bert Johansson, klubbchef.

Jarlabanke golfklubb, Täby kyrkby. Medlemmar: Cirka 500

– Det är den bästa! Och den ligger centralt beläget. ”Golf för alla” är en slogan som vi har haft hela tiden. Vi har en 12-hålsbana, det är ju det man ska ha nuförtiden, och en 9-hålsbana. Vi tänker kvalitet och det är en jättetrevlig klubb, Sven-Erik Evén, greenkeeper.