Vitt. En SL-buss, Karlslundsvägens största färgklick? Även om flera delar av färgkartan finns representerade i Barkarbystaden, kan det uppfattas som snarlikt för att fasaderna oftast saknar socklar och andra detaljer, menar arkitekten Anna Öhlin. Foto: Mikael Andersson

Varför ser nya områden likadana ut?

Liljeholmskajen, Hammarby sjöstad, Ursvik eller Barkarbystaden? De nybyggda bostadsområdena runtom i Stockholm kan vid blotta ögat vara svåra att skilja åt. Varför ser allt likadant ut, och vad tycker egentligen folk?

  • Publicerad 16:55, 27 feb 2019

Några av vår tids största kritiker mot utseendet på nybyggen är medlemmarna i det omdiskuterade Arkitekturupproret. Över 30 000 personer gillar Facebook-sidan med undertiteln "Det finns alternativ till fyrkantiga lådor". De är inte emot att det byggs, utan att det som byggs går i samma modernistiska stil, till nackdel för mer klassiska byggstilar.

– Ska du visa dina vänner Stockholm, då åker du ju inte till Barkarbystaden och fotograferar husfasader, utan till Gamla stan, säger Sigvald Freylander, ordförande i föreningen Arkitekturupproret.

Färgklickar som limegröna balkonger eller orange detaljer ger han inte mycket för.

– Vi kallar det för dagismodernism. Man tar till sig av kritiken att folk vill ha mer färg, och slänger in lite knallorange akrylplast och tänker att "nu har vi gjort det lite roligt här". Smakmonopolen är för starka i dag.

"Dagismodernism". Arkitekturupproret ger inte mycket för färgglada detaljer på nybyggda hus. Foto: Mikael Andersson

Unikt? Kvarteret mellan Kalvshällavägen och Drakengatan går ändå i färgens tecken. Foto: Mikael Andersson

Saknar detaljer

Anna Öhlin är arkitekt och partner på White, ett av Sveriges största arkitektkontor, som ritat Stora torget i Barkarbystaden. Hon har inte heller mycket till övers för färgglada detaljer i annars färglösa kvarter, utan ser hellre att man arbetar med detaljer som socklar och friser för att skapa skuggor och olika utseenden på husfasader.

– I Barkarbystaden finns många putsade fasader som saknar en detaljrikedom, vilket gör att husen inte känns bearbetade. Det tror jag är en orsak till att mycket ser likadant ut, men att jobba med detaljering kostar lite mer. Det är den krassa verkligheten, säger Anna Öhlin.

Även om arkitekter ritar ett hus eller kvarter, är det kommuner som beslutar om övergripande områdesgestaltningar och har en viktig roll i att lägga fokus på arkitekturen, menar Anna Öhlin. Samtidigt följer samma arkitekt sällan med hela vägen när ett hus ska byggas, något som gör att grundidén kan gå förlorad längs vägen.

– Initialt finns det nästan alltid goda ambitioner om en levande stad, men de som ska bygga och sälja projekten sitter med en verklighet där mycket är kostnadsstyrt. Vår uppgift som arkitekter är att visa att det i längden är mer hållbart med lösningar som de som lever i staden gillar.

Byggs. Barkarbystaden kommer att fortsätta byggas ut många år framöver, och den politiska visionen är att området ska sticka ut. Foto: Mikael Andersson

Vad vill politikerna?

Dan Engstrand (M) är kommunalråd i Järfälla, och är med och beslutar om nya byggen. Han känner igen sig i bilden att mycket som byggs ser likadant ut, men planen för Barkarbystaden är att den ska utmärka sig i mängden bland andra nya stadsdelar.

– Den övergripande visionen är att det ska bli ett långsiktigt, hållbart område som tydligt sticker ut för att det är trevligt att bo i. Vi vill blanda former, höjder och lägga extra tid på att få en bra gestaltning, säger han.

Bland annat finns det planer på nya kvarter som ska byggas helt i trä. För att få till en blandning av olika hus arbetar kommunen med olika byggbolag och ett drygt tiotal olika arkitektföretag som planerar området.

– Att göra ett område attraktivt på kort sikt är ingen match, utmaningen ligger i att behålla attraktiviteten under en längre tid. Vi har bara en chans att bygga Barkarbystaden på ett bra sätt, och därför måste det finnas en bredd i gestaltningen, säger Dan Engstrand.

Vad tycker du om arkitekturen i Barkarbystaden?

Foto: Mikael Andersson

Filippa Johansson, Barkarbystaden, Indra Arnborg och Iona Bergström, Enskede

– Jag gillar det inte så mycket, det är tråkigt när allt ser likadant ut. Jag gillar husen på Söder och i Gamla stan mer, men det kanske är dyrt att bygga så, säger Iona.

– Äldre hus har mer karaktär, tycker Indra.

– Jag har inte tänkt så mycket på den, men det kanske också säger något, säger Filippa.

Foto: Mikael Andersson

Satar Othman, Barkarbystaden

– Jag har bott här två månader och tycker om det, jag gillar moderna hus. Designen och stilen är fin.

Foto: Mikael Andersson

Victoria Sohlström och Alexander Haimo, Barkarbystaden

– Det känns nytt och fräscht, att mycket ser likt ut är inget som stör mig. Det är ett bra område där allt man behöver finns nära, säger Victoria.

– Det är vitt och snyggt, tycker Alexander.