Öboende. Nu kan du köpa en egen ö med tillhörande hus i Haninges skärgård. Foto: Dan Larsson/Landahl advokatbyrå

Varför bara ett hus? Här kan du köpa en egen ö

Husmarknaden i Stockholm är het som vanligt, men marknaden för att köpa en egen ö i skärgården har nyligen fått ett värmepåslag. Stora Lökholmen, några minuters båtfärd från Dalarö, har nyligen lagts ut till försäljning.

  • Publicerad 06:15, 29 apr 2022

Totalt är det tre fastigheter, bestående av några mindre skärgårdsöar och en större ö, som tillsammans utgör Stora Lökholmen och är föremål för en offentlig auktion. Enligt annonsen finns det en huvudbyggnad med cirka 125 kvadratmeter boyta, ett gästhus på ungefär 30 kvm, förråd och övriga mindre byggnader på den stora ön.

– I anslutning till byggnaderna finns det anlagd brygga för att kunna lägga till med båt. Stora delar av ön består av skog med god möjlighet till långa promenader. Att promenera runt hela ön tar cirka en timma, så ön är relativt stor, säger juristen Johan Gustavsson från Landahl advokatbyrå som håller i försäljningen.

Beläget cirka 20-30 minuters båtfärd från Dalarö innefattar fastigheterna drygt 145 hektar varav 125 hektar är vatten. Övriga 20 hektar består främst av småhusmark och skogsmark.

Värderat till 15-27 miljoner

Ön har ägts inom nuvarande ägarnas släkt i över 80 år. Huvudbyggnaden beräknas ha byggts cirka 1938.

– Alla byggnaderna har en enkel standard. Det har utförts visst löpande underhåll på byggnaderna men det finns definitivt underhålls- och renoveringsbehov, säger Johan Gustavsson.

Tre värderingar av fastigheterna, gjorda för drygt två år sedan, placerar värdet mellan 15 och 27 miljoner kronor. Men det finns inget bestämt utgångspris.

– Det är mycket svårt att ha en uppfattning om vad den slutliga köpeskillingen kommer att bli. Vi vet inte vad de som är med på auktionen kan vara beredd att bjuda för detta väldigt unika objekt. Kanske kan de värderingar som gjorts ge en hint, men även de spretar väldigt mycket.

Det kommer hållas en offentlig auktion den 2 juni på Hotell Birger Jarl i Stockholm och eventuellt deltagande måste meddelas i förväg.