Varför är klockan alltid 12 på pendeln?

Att tiden går långsamt på pendeltåget har nog många upplevt. Men att den står helt still är något nytt.

  • Publicerad 11:56, 23 mar 2018

Pendeltågsresenärer som undrat vad klockan är på sistone har nog blivit lite fundersamma. Åtminstone om de kikat på tågets displayer för att få reda på svaret. De visar nämligen nästan alltid att klockan är 12:00 – trots att det kan vara tidig morgon eller sen kväll. Tiden på pendeln verkar helt enkelt leva sitt eget liv.

Men det finns en förklaring, som stavas tekniska problem.

I december togs de sista vagnarna av en ny modell i bruk, och de har haft ett garantifel som gjort att informationen ibland inte har uppdaterats via det GPS-nät som skickar den aktuella tiden till pendeltågen.

– Man har hittat det tekniska felet som vi jobbar på att lösa, men innan vi monterar om 129 vagnar genomför vi tester så att allt ska fungera stabilt, säger Claes Nyberg, pressansvarig för MTR som ansvarar för pendeltågen.

Vill inte släcka skärmar helt

Och att stänga av skärmarna helt tills problemet är löst är inte aktuellt.

– Vi kan inte släcka skärmarna, för då släcker vi ner all information, även den om vilken nästa station är, vilket exempelvis skulle drabba hörselskadade. Därför har vi prioriterat att ha skärmarna på, även om vi förstår att det kan skapa förvirring och irritation när det står fel tid, säger Claes Nyberg.

Planen är att klockorna ska visa rätt tid igen senast innan sommaren. Tills dess får pendeltågsresenärerna helt enkelt hålla tillgodo med att tiden står still.

Vad är klockan egentligen? 12, om pendeltåget själv får bestämma. Foto: Louise Bornhall

Även "Greta" påverkas av felet

Efter att vi publicerat artikeln hörde en lokförare av sig och berättade att rösten som ropar ut stationerna (ja, hon har ett namn – Greta), inte heller fungerar när GPS:en strular. Det finns ett back-upsystem som går ut på att Greta räknar stationerna och därmed ropar ut namnen i rätt ordning. Men om tåget ändrar sin rutt under färden kan det bli fel och till exempel kan Jakobsberg bli Södertälje. Däremot behöver du som är på väg mot Bålsta inte oroa dig över att hamna i Uppsala – det är bara Gretas utrop som styrs av GPS:en.

Visa merVisa mindre