Varför är det viktigt att rösta?

Valet påverkar vår framtid och hur samhället fungerar. Därför är det viktigt att rösta påtalade alla väljare som Mitt i träffade i Hammarby-Skarpnäck. Samtidigt lyfter de fram olika frågor som viktiga för hur de lägger sin röst.

  • Publicerad 07:15, 11 sep 2022

Mitt i söderorts bevakning av valet 2022

Younes Zbair, 60, Enskededalen

Younes Zbair, 60, Enskededalen.

– För att det handlar om vår framtid och våra barn. Här har man chansen att vara med och påverka.
Vad påverkar hur du röstar?
– Det handlar kriminalitet, trygghet och ekonomin med hög inflation. Och om skolan, det måste finnas bra skolor även i förorterna. Integrationen är viktig. Och varför ska det bo 90 procent invandrare i Rinkeby? Även tiden för att få vård måste ned. Jag tycker att Sverige förändrats till det sämre sedan jag kom hit på 80-talet.
Är det någon lokal fråga som du tycker är särskilt viktig?
– Jag har inte bott länge i området och har därför ingen stark åsikt i det. Men jag tyckte Nacka där jag bodde förr var jättebra.

Visa merVisa mindre

Ida Gulbrandsen, 41, Bagarmossen.

Ida Gulbrandsen, 41, Bagarmossen.

– För att Sverige och världen står inför stora utmaningar vad gäller miljö och klassklyftor. Att rösta är både en möjlighet och ett ansvar.
Vad påverkar hur du röstar?
– Det är flera frågor. Hur vården ser ut när privatiseringar skapat ojämlik tillgång till bra vård och dåliga villkor för anställda. Även bostadspolitiken eftersom utförsäljning av allmännyttan gjort att många har svårt att få bostad eller tillräckligt stor bostad samtidigt som andra tjänar stort. För mig är det också viktigt att motverka rasismen som är mer uttalad nu än tidigare.
Någon lokal fråga som känns extra viktig?
– Ett stopp på utförsäljningarna av allmännyttan liksom en likvärdig skola som har resursfördelning utifrån behov och inte drivs i vinstsyfte.

Visa merVisa mindre

Michel Lecoq, 66, Bagarmossen.

Michel Lecoq, 66, Bagarmossen.

– Bara det att det finns möjlighet att göra sig hörd. Det tycker jag är självklart att göra i ett demokratiskt samhälle.
Vad påverkar hur du röstar?
– För mig är välfärdsfrågor och en fungerande välfärd i stort det viktiga. Jag vill till exempel att barnen ska gå i en bra skola och kommer man till sjukvården ska man bli väl omhändertagen oavsett plånbok, liksom att kollektivtrafiken ska fungera. Mellan tummen och pekfingret har man ju sina normer och uppfattningar om hur saker ska fungera. Jag är förvånad över att rösterna är så flyktiga när jag hör opinionsundersökningar, men så klart står en del och väger.
Är det någon fråga som är särskilt viktigt lokalt?
– Nej, inte specifikt. Men det handlar ju även här om att sakar som att skola, vård och omsorg ska fungera.

Visa merVisa mindre

Fredrik Forslund, 37, Hammarbyhöjden.

Fredrik Forslund, 37, Hammarbyhöjden.

– Om du har en åsikt om samhället är det bra om du visar den genom att rösta och påverka.
Vad påverkar hur du röstar?
– Det handlar om hur samhället ser ut och hur jag vill att det förändras. Flera frågor är viktiga för mig, bland annat kriminaliteten och sjukvården. I vården och omsorgen behövs fler anställda, fler vårdplatser och bättre löner. Och vi måste också få ett stopp på alla skjutningar.
Är det någon lokal fråga som känns extra viktig?
– Ja, det behövs fler aktiviteter för barn och ungdomar i alla åldrar. Det handlar bland annat om lekparker, parklekar och ungdomsgårdar.

Visa merVisa mindre

Carin Holmberg, 62, Björkhagen.

Carin Holmberg, 62, Björkhagen.

– Politiken påverkar hela min livssituation. Att rösta är vad du kan göra för att påverka.
Vad påverkar hur du röstar?
– Man måste få med alla i samhället, även de svaga och utsatta. Det handlar mindre om mina egna plånboksfrågor. Men om alla har det bra så blir det också bra för mig.
Är det någon fråga som särskilt viktigt lokalt?
– Jag vill få en annan politik när det gäller förtätningen som jag tycker gått överstyr. Det går inte att bara att bygga och bygga i grönområden. Men i regionpolitiken så måste bara vården i någon annans händer än nu. Även kollektivtrafiken måste bli bättre och inte kosta för mycket.

Visa merVisa mindre