Foto: Pekka Pääkkö

Vårdval och röda linjen knäckfrågor för nya styret

Alliansen bildar koalition med MP i landstinget. Vårdvalet, röda linjen och Östlig förbindelse är några knäckfrågor.

  • Publicerad 12:13, 26 sep 2018

Miljöpartiet blir Alliansens allierade i landstinget. Samtalet har pågått i flera veckor. Vad som blir den gemensamma plattformen är ännu inte klart.

Men det finns flera stora frågor där Miljöpartiet är på kollisionskurs med de borgerliga partierna. Mitt i reder ut vilka.

1. Östlig förbindelse

Flera toppmoderater har lovat Östlig förbindelse, bland annat Stockholmsmoderaternas gruppledare Anna König Jerlmyr.

– Stockholm och regionen behöver en Östlig förbindelse, säger hon i en enkät som Mitt i gjorde inför valet.

Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad har sagt nej till det. Även i landstinget säger Miljöpartiet nej medan Moderaterna vill ha den omdiskuterade trafikleden. Om de ska kunna samarbeta i landstinget behöver de komma överens om frågan kring Östlig förbindelse.

2. Vårdvalet

MP anser att effekten blivit att friska konsumerar mer vård på bekostnad av de mer komplext sjuka, och att vårdvalet mer är till för företagen än för patienterna. De borgerliga anser att vårdvalet ger kortare köer och mer makt åt patienterna.

3. T-banans röda linje

MP tycker att ett nytt signalsystem borde ha upphandlats, medan Moderaterna har satt planerna på vänt.

4. Nya Karolinska sjukhuset

MP har varit kritiska både till OPS-avtalet som driver upp kostnaden och till att den obeprövade vårdmodellen ”Värdebaserad vård” införts på sjukhuset. De har hävdat ”att Moderaterna använder skattepengar oansvarigt” och att ” miljardrullningen kring Nya Karolinska måste få ett slut”.


Om Miljöpartiet slår sig ihop med Allianser innebär det att Sverigedemokraterna snuvas på vågmästarrollen.

– Att undvika att Sverigedemokraterna blir vågmästare är avgörande för oss, säger pressekreterare Thomas Bengtsson (MP) till Mitt i.

– Vi kallar det inte att vi samtalar med Alliansen, utan med de borgerliga partierna, poängterar han.

Har samarbetat tidigare

Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna har tillsammans 70 av de 149 mandaten i landstingsfullmäktige. Med Miljöpartiets åtta mandat skulle en bred majoritet bildas.

De senaste åren har Miljöpartiet samarbetat med Alliansen vad gäller stora trafikfrågor, som utbyggnad av tunnelbanan, och höjning av priserna i SL-trafiken.

Men inom både sjukvård och trafik finns det alltså flera stora stötestenar.

Ändå var det Moderaterna som direkt efter valet sade att Miljöpartiet var deras förstahandsval när det gäller samarbete. Ända sedan dess har landstingets miljöpartister haft interna diskussioner om de ska ta den utsträckta handen.

– De vill ge det en chans. De går in i samtalen för att pröva om det finns förtroende, säger Bengtsson.