"Öppna alla vårdplatser" vill att alla vårdplatser som hålls stängda på akutsjukhusen i Stockholms län öppnas. I dag demonstrerar dem utanför Landstingshuset. Foto: Karoline Montero Araya

Vårdupproret växer – hundratals demonstrerar i kväll

"Öppna upp alla vårdplatser" – i kväll demonstrerar sjuksköterskor, läkare, patienter och anhöriga mot att 600 vårdplatser i Stockholm är stängda.

  • Publicerad 12:50, 14 mar 2017

– I dag är 600 vårdplatser stängda. Det motsvarar hela Södersjukhuset. Vårdplatserna måste öppnas upp nu, säger Roya Hakimnia, läkare på Rinkeby vårdcentral.

I kväll kräver hon och de andra arrangörerna bakom "Öppna alla vårdplatser" att vårdplatserna öppnas. Demonstrationen hålls utanför Landstingshuset – under tiden sitter politikerna innanför i landstingsfullmäktige.

Att pengarna finns för att anställa mer personal är hon övertygad om.

– Landstinget lägger två miljarder i konsultarvoden varje år. Det finns pengar som i stället borde läggas på sjuksköterskor och undersköterskors löner och arbetsvillkor. Det är klart att vi har råd. Vi måste ha råd. Annars dör folk. Och det är inte värdigt en välfärdsstat, säger hon.

Larmet från SÖS: "Hinner inte ge läkemedel i tid"

Hon berättar om sjuksköterskor som precis blivit färdigutbildade som efter några månader känner att de inte längre orkar.

– Politiker kommer på studiebesök över en dag, men de har ingen aning om hur det är att arbeta inom vården. De måste våga lita på professionen. Vi är där, vi märker att strukturen inte fungerar.

"Går redan på knäna"

Hon säger att alla som kommer i kontakt med vården märker att vårdplatser är stängda – sjuksköterskor, undersköterskor, lokalvårdare, läkare, patienter och anhöriga.

– Inom primärvården märker vi av att det inte finns tillräckligt med vårdplatser. Vi ser att allt sjukare människor skickas hem, hemsjukvården vårdar allt sjukare människor, vi ser patienters oro och det här belastar primärvården. Och det har inte vi resurser till – vi går redan på knäna, säger Roya Hakimnia.

Efter stress-larm på SÖS – nu tvingas sjukhuset agera

Hon och arrangörerna hoppas att politikerna ska komma ut och lyssna på dem, lita på dem och ta till sig av vad de säger.

– Jag tror att det är ganska jobbigt för dem att vi står där utanför. Och vi måste tro att det här går att förändra. Vi lever i en demokrati, inte bara den dagen då vi står vid valurnorna, säger Roya Hakimnia.

Fortsätta påminna dem

Kvällens aktion är den andra i ordningen. "Öppna upp alla vårdplatser" kommer fortsätta demonstrera för att vårdplatserna ska bli fler. Nästa gång de står utanför Landstingshuset är den 9 maj och den 13-14 juni.

– Vi kommer att fortsätta vara där för att påminna dem om att alla vårdplatser behövs.

Demonstration utanför Landstingshuset

När? I dag, den 14 mars, klockan 17.30-19.

Var? Landstingshuset, Hantverkargatan på Kungsholmen.

För den som inte kan komma men som vill dela sina upplevelser i vården, finns hashtaggen #vårdenvittnar för ett vittnessmål.

Arrangörer: Allt åt Alla Stockholm, Demos Stockholm, En annan vård är möjlig - 4 sept, Socialistiska Läkare, Rött Forum, Gemensam välfärd.

Visa merVisa mindre