Värdesaker för 400 000 stals – man dömd för häleri

Vid ett inbrott i en villa i Österskär i somras stals smycken och föremål för flera hundra tusen kronor. Nu har en 44-årig man som ertappats med stöldgods dömts – för häleri. De drabbade Österskärsborna och deras försäkringsbolag ersätts inte.

  • Publicerad 11:40, 12 okt 2018

Tjuven tog sig in i villan i Österskär genom att krossa ett källarfönster. Bytet: smycken och andra föremål för 400 000 kronor.

Nu har en 44-årig man dömts av Attunda tingsrätt.

Hade stöldgods i väska

När mannen greps i somras hittade polisen en väska med stöldgods och i hans mobil fanns bland annat bilder där han poserar med stulna guldsmycken.

Det framgick också att han skickat pengar till sitt hemland i två omgångar bara dagar efter att han kom till Sverige – först 15 000 kronor och dagen därpå 20 000 kronor. Via SL fick polisen uppgifter att mannens SL-kort använts för en resa mot Österskär samma dag som inbrottet där.

Men i tingsrätten räckte bevisen bara till att fälla 44-åringen för häleri.

Däremot dömdes han för grov stöld, för ett annat villainbrott i Järfälla.

Enligt polisutredningen reste mannen till Sverige 15 juni i år. Brotten han åtalades för, totalt fyra inbrott och ett inbrottsförsök, inträffade 18 juni fram till 27 juni.

Han dömdes för ett inbrottsförsök och inbrottet i Järfälla. I övriga fall räckte inte bevisen ansåg domstolen, i stället dömdes han för häleri.

”Lånade ut SL-kortet”

44-åringen säger att ”han alltid velat resa” och att han sparat pengar ett år för att kunna resa till Europa. I Sverige säger han att han lånat ut sitt SL kort till en bekant. Han har bara erkänt det han nu dömts för. Att han gjorde inbrottet i Järfälla, berodde på att ”det verkade så enkelt att begå stölder för hans vän”.

Mannen ska nu avtjäna 10 månader i fängelse. Dessutom utvisas han och förbjuds att resa till Sverige de närmaste fem åren.

Drabbade av inbrotten och försäkringsbolag hade begärt att 44-åringen skulle ersätta dem med närmare 413 000 kronor.

Eftersom det inte gick att bevisa att mannen begått samtliga inbrott dömdes han bara att betala i ett fall, totalt knappat 7 000 kronor.

Mannen är tidigare dömd i sitt hemland för rån, stöld och inbrott.