Under dagen har det inte gått att ringa till Kungsängens vårdcentral. Foto: Mostphotos

Vården utan el: ”kommer inte in i journaler”

Vid 09.30 försvann strömmen från torget i Kungsängen. Livsmedelsbutiker håller stängt och vårdcentralen kan inte ta emot telefonsamtal. – Det är väldigt problematiskt. Vi kommer inte in journalsystemet, säger Jeanette Blomqvist, verksamhetschef på Kungsängens vårdcentral.

  • Publicerad 15:42, 28 maj 2018

Sedan 09.38 är fler än 2000 kunder till elbolaget Eon utan ström. Torget i Kungsängen är drabbat och livsmedelsbutiker håller stängt. Strömavbrottet slår även mot Kungsängens vårdcentral.

– Vi trodde att elen snabbt skulle komma tillbaka, men när den inte gjorde det var vi tvungna att nödstänga vår inkommande telefonlinje, berättar Jeanette Blomqvist, verksamhetschef på Kungsängens vårdcentral.

Det innebär att man inte har kunnat ringa tillbaka till patienter.

– Personer som ringt efter klockan 10 har inte blivit kontaktade. Vi kan bara beklaga, säger Jeanette Blomqvist.

Har kunnat ta emot patienter

Vårdcentralen har kunnat ta emot inbokade patienter, men flera centrala delar i verksamheten är utslagen. Personalen kommer inte in i journalsystemet och får inte ut remisser. Dessutom har man stora problem med provtagningar.

– Jag vill poängtera att inga liv är i fara.

Däremot menar hon att strömavbrottet visar på en känslighet i systemet.

– Jag kommer att kontakta Upplands-Brohus för att se om det går att ordna en central back-up gällande strömmen. Det är många fastigheter som berörs. Bara hos oss påverkas vi, folktandvården och barnavårdscentralen.

Coop är stängt

Strömavbrottet drabbar flera andra verksamheter i Kungsängen. Coop vid Furuhällsplan har varit tvungna att stänga butiken.

– Eftersom vi inte har någon ström kan vi inte ta betalt, säger butikschefen Mikael.

Han berättar att man går miste om en hel del intäkter, men varorna ska hittills inte ha drabbats.

– Det klarar sig bakom stängda dörrar. Vi får se hur om något måste slängas i efterhand, säger han.

Brand i Krägga

En brand i en gillesstuga i Krägga kunde släckas strax efter lunchtid på måndagen.måndag 10/5 18:08

Ordförandebeslutet överklagas till förvaltningsrätten

S, V och MP tar Börje Wredéns beslut till domstol. S, V och MP överklagar beslutet signerat Börje Wredén (L) till förvaltningsrätten. ”Vi behöver ordning och reda i beslutsfattandet och en fungerande arbetsmiljö för förtroendevalda och...måndag 10/5 11:25