Vården laddar för nyår med extra ambulanser

Läget är minsta sagt ansträngt på länets sjukvård. Efter att både Sös och Karolinska öppna extra vårdplatser stundar nyårshelgen. Sjukvården laddar nu upp med sex extra ambulanser.

  • Publicerad 12:43, 30 dec 2016

På torsdagen gick Karolinska sjukhusen in i stabsläge då ekvationen söktryck kontra öppna vårdplatser inte gick ihop. Ett 30-tal extra vårdplatser fick öppnas utöver de som var planerade för mellandagarna. Samma sak på Södersjukhuset där ett 30-tal platser öppnades på onsdagen.


Läs också: Karolinska inte längre i stabsläge


Många stockholmare söker just nu vård och influensa och vinterkräksjukan har slagit till åtta veckor tidigare än normalt, säger Anna Nergårdh, chefsläkare på landstinget. Statistik från 1177 vårdguiden som Mitt i Stockholm tagit del av visar att sökningarna på influensa, vaccin och vinterkräksjuka den senaste veckan närmast var dubbelt så många som samma tid förra året.

– Det visar dels att fler hittar till våra e-tjänster men det är också en bra barometer på sjukdomar som florerar ute bland människor just nu, säger Anna Nergårdh.

De vårdplatser som öppnats i veckan kommer att vara öppna över nyårshelgen, och från och med nästa vecka ska sjukhusen återgå till sin normala planering (som ändå innebär många stängda vårdplatser).

Under nyårshelgen bemannar sjukvården upp med sex extra ambulanser. Men det är kanske inte influensa som de flesta kommer söka vård för i helgen, tror Anna Nergårdh.

– Under nyår brukar det vara andra skador som dominerar. Det gäller att följa de råd och tips som finns om man nu vill ägna sig åt sådant.

Fakta

Nästan dubbelt så många söker på nätet

Under perioden 20-27 december läste stockholmarna om detta på 1177:


Artikel om vaccination mot influensa

  • 2015 – 319 besök
  • 2016 – 597 besök

Artikel om influensa

  • 2015 – 3 930 besök
  • 2016 – 7 707 besök

Artikel om vinterkräksjuka

  • 2015 – 1 906 besök
  • 2016 – 4 156 besök
Visa merVisa mindre