Foto: Veronica Johansson, Stefan Källstigen

Vården behöver inte krisparagraf – frivilliga väller in

Region Stockholm kan i kristider använda sig av en katastrofparagraf i avtalen med vårdföretagen. Många vårdföretag ställer nu upp – så paragrafen behöver inte användas skarpt. – Hela Stockholms sjukvårdssystem ställer om och ställer upp, säger regionrådet Anna Starbrink (L).

  • Publicerad 10:23, 27 mar 2020

Ett fältsjukhus byggs i Stockholmsmässan i Älvsjö där Försvaret bistår med uppemot 100 sjukvårdsplatser. Den stora utmaningen blir att hitta personal.

Första bilderna inifrån fältsjukhuset i Älvsjömässan

Regionen kan omfördela personal från andra delar av vården – även från den privat utförda vården med hjälp av en katastrofparagraf i avtalen med de upphandlade bolagen.

Men den ska inte ha behövts användas skarpt enligt hälso- och sjukvårdsregionrådet.

– Vi har i det här krisläget möjlighet att beordra privata vårdgivare att ställa upp, men det har inte behövts, säger Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdsregionråd, till Mitt i.

Många ställer upp

Både enskilda personer och företag har anmält sig frivilligt till Region Stockholm.

– Många vill hjälpa till, många hör av sig frivilligt. Det gäller både vårdgivare och vårdpersonal och oavsett om det är offentligt eller privat, säger Anna Starbrink (L).

5 000 har anmält sig för att hjälpa vården i coronakrisen

Vårdjätten Aleris är redo

Aleris styrelseordförande säger till Dagens industri att de är redo att bidra.

– Vi ställer upp därför att det är viktigt och vi vill bidra i en kritisk situation i samhället, säger Aleris styrelseordförande Thomas Berglund till Dagens industri.

I ett pressmeddelande skriver Aleris:

”Omställningen från planerad till akutvård görs med omedelbar verkan. Det handlar om ett team bestående av 50 vårdpersonal från Aleris och Proliva som börjar sin snabbutbildning på Huddinge Karolinska fredag 27 mars”.

Många fler exempel

Flera vårdaktörer ställer nu om.

Bland annat Sophiahemmet som låter sin personal jobba med coronavård, Ersta sjukhus som tar ett extra ansvar för icke-coronavård och kirurgi samt Stockholms sjukhem som öppnat särskilda coronaavdelningar för äldre.

Och det finns många fler exempel än så.

– Det är fantastiskt att se hur hela Stockholms sjukvårdssystem ställer om och ställer upp, säger Anna Starbrink (L).