Nya ljuset på kyrkan släcks vid 01.00 på nätterna för att minska ljusföroreingar. Foto: Erik Hagström

Varde ljus! Kyrkans nya belysning ska spara på miljön

Sundbybergs kyrka har fått nytt ljus som delvis släcks på nätterna för att spara på miljön. I måndags invigdes belysningen.

  • Publicerad 01:15, 23 dec 2021

"Det känns extra härligt att inviga den under årets mörkaste period."

Det är nära hundra år sedan Sundbybergs kyrka och kyrkopark fick sin första utomhusbelysning. I veckan invigdes de nya lamporna som utformats av White Arkitekter.

– Vi är väldigt glada över den nya park- och fasadbelysningen. Det känns extra härligt att inviga den under årets mörkaste period, säger Micke Åsman, kyrkoherde, Svenska kyrkan i Sundbyberg i ett pressmeddelande.

Hade gjort sitt

Den tidigare belysningen bestod av uttjänta armaturer och ljuskällor som gav en otillräcklig och bristfällig belysning med låg ljuskvalitet och energieffektivitet. De nya ljusen ska minska energianvändningen och ljusföroreningar.

Dels används armaturer med anpassad ljusoptik. Fasadbelysningen och trädbelysningen släcks dessutom klockan 01.00 på natten för att minska spilljuset mot himlen, det som kallas för ljusföroreningar.

Övrig belysning är dock tänd, så parken är tillgänglig och trygg hela natten. Däremot dimmas belysningen längs stråken ner lite under nattetid.

Clara Fraenkel som är ansvarig ljusdesigner på White Arkitekter säger att vi är inne i en omställning där vi i högre utsträckning behöver beakta belysningens negativa påverkan på naturen och arbeta mer aktivt för att minska mängden ljusföroreningar.

– Jag ser Sundbybergs kyrka som ett framåtblickande exempel som visar att det med en genomtänkt ljusdesign går att både öka tryggheten och minska mängden ljusföroreningar, säger Clara Fraenkel.

Lutherträd invigdes också

Ett nyplanterat Lutherträd invigdes också av kyrkan i måndags.

Sundbybergs församling planterade ett träd i Wittenberg under reformationsåret 2017, träd 449 i Lutherträdgården. Nu gör man samma sak, fast i Sundbyberg. 

Trädet ska vara en påminnelse om hopp och framtidstro enligt kyrkan.

Källa: Svenska kyrkan i Sundbyberg

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Covid-19: Rekordsiffror i Sundbyberg

Nyheter 792 bekräftade fall i staden – nästan en fördubbling Spridningen av covid-19 slår nya rekord i Sundbyberg. Folkhälsomyndighetens statistik för vecka 1 visar att 792 nya fall har bekräftats i staden.torsdag 13/1 16:53

Sundbyberg har minst antal pensionärer

Nyheter Få 65-plussare i staden I Sverige växer andelen pensionärer. Men i Solna och Sumpan är det tvärtom och båda kommunerna har mycket mindre antal 65-plussare jämfört med hela riket.måndag 10/1 13:26

Vladans hjälteinsats: Stoppade brand på Systembolaget

Nyheter Störtade iväg från gymmet med två brandsläckare i högsta hugg Tidigt på torsdagsmorgonen började det brinna på Systembolaget i Sundbyberg. Som tur var agerade Annedalsbon Vladan Jovanovic, som jobbar på gymmet Core alldeles intill, rådigt och lyckades begränsa...fredag 7/1 13:27