Nya ljuset på kyrkan släcks vid 01.00 på nätterna för att minska ljusföroreingar. Foto: Erik Hagström

Varde ljus! Kyrkans nya belysning ska spara på miljön

Sundbybergs kyrka har fått nytt ljus som delvis släcks på nätterna för att spara på miljön. I måndags invigdes belysningen.

  • Publicerad 01:15, 23 dec 2021

"Det känns extra härligt att inviga den under årets mörkaste period."

Det är nära hundra år sedan Sundbybergs kyrka och kyrkopark fick sin första utomhusbelysning. I veckan invigdes de nya lamporna som utformats av White Arkitekter.

– Vi är väldigt glada över den nya park- och fasadbelysningen. Det känns extra härligt att inviga den under årets mörkaste period, säger Micke Åsman, kyrkoherde, Svenska kyrkan i Sundbyberg i ett pressmeddelande.

Hade gjort sitt

Den tidigare belysningen bestod av uttjänta armaturer och ljuskällor som gav en otillräcklig och bristfällig belysning med låg ljuskvalitet och energieffektivitet. De nya ljusen ska minska energianvändningen och ljusföroreningar.

Dels används armaturer med anpassad ljusoptik. Fasadbelysningen och trädbelysningen släcks dessutom klockan 01.00 på natten för att minska spilljuset mot himlen, det som kallas för ljusföroreningar.

Övrig belysning är dock tänd, så parken är tillgänglig och trygg hela natten. Däremot dimmas belysningen längs stråken ner lite under nattetid.

Clara Fraenkel som är ansvarig ljusdesigner på White Arkitekter säger att vi är inne i en omställning där vi i högre utsträckning behöver beakta belysningens negativa påverkan på naturen och arbeta mer aktivt för att minska mängden ljusföroreningar.

– Jag ser Sundbybergs kyrka som ett framåtblickande exempel som visar att det med en genomtänkt ljusdesign går att både öka tryggheten och minska mängden ljusföroreningar, säger Clara Fraenkel.

Lutherträd invigdes också

Ett nyplanterat Lutherträd invigdes också av kyrkan i måndags.

Sundbybergs församling planterade ett träd i Wittenberg under reformationsåret 2017, träd 449 i Lutherträdgården. Nu gör man samma sak, fast i Sundbyberg. 

Trädet ska vara en påminnelse om hopp och framtidstro enligt kyrkan.

Källa: Svenska kyrkan i Sundbyberg

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu blickar krögarna framåt: "Kul med mycket att göra igen"

Nyheter Gästerna återvänder till kroglivet Den första sommaren på två år helt utan restriktioner är i full gång. Hungriga gäster har börjat hitta tillbaka till restaurangerna i Solna och Sundbyberg, samtidigt spås nya orosmoln.fredag 5/8 13:30

Snart dags för Bergshamra Pride

Nyheter Tillbaka efter pandemiuppehållet Efter en vecka av Stockholm Pride kan Solnaborna snart njuta av ännu en parad, nämligen sin egen. Lördagen 27 augusti arrangeras Bergshamra Pride på nytt efter inställda firanden under pandemiåren.fredag 5/8 13:15

Nya bilder: Här sprängs för nya t-banan till Solna

Nyheter Mitt i tittar in i arbetstunneln vid Arenastaden Om sex år ska man kunna ta tuben till Arenastaden. Då måste berg sprängas, och inte bara för spårtunnlarna. Mitt i svängde förbi Dalvägen där en 310 meter lång arbetstunnel tar form.torsdag 4/8 16:00