FALSKA INTYG. Här, på Norra Agnegaten på Kungsholmen, finns en av Doktorsgruppens mottagningar. Foto: Per Brandt

Vårdcentrals-vd jagas för falska PCR-tester

Omkring 100 000 personer tros ha vänt sig till Doktorgruppens mottagningar för PCR-tester. Testsvaren misstänks dock vara rena bluffen. Sex personer misstänks nu i härvan, där huvudmannen drivit vårdcentraler i Region Stockholm.

  • Publicerad 09:50, 21 jun 2021

Jag räknar med att de här totalt ansvarslösa aktörerna inte kommer ha någon som helst medicinsk framtid i Sverige

Vårdföretaget Doktorgruppen misstänks ha gett falska provsvar till uppemot 100 000 personer som vänt sig till dem för ett PCR-test för covid-smitta.

Enligt uppgifter i flera medier ska testerna inte ha skickats för analys, medan de provtagna meddelats negativt resultat. Även reseintyg med negativt resultat ska ha utfärdats.

Kunderna har fått betala 1 500 kronor för intygen.

Polis gjorde husrannsakan

Det var i förra veckan som polisen slog till mot minst sex adresser i Stockholmsområdet, avslöjar Aftonbladet. Utöver det har företaget erbjudit covidintyg på ett 20-tal kliniker runt om i landet.

När polisen kom till adresserna var de igenbommade, och polisen fick bryta sig in. Väl inne ska de ha funnit spår av provtagningsverksamheten.

Vårdcentrals-vd

Minst sex personer är hittills misstänkta i härvan. Tre har häktats och tre är anhållna i sin utevaro och söks av polisen, misstänkta för grovt bedrägeri, spridande av smitta och osant intygande.

En av dem som söks är en 33-årig läkare och entreprenör, som även har drivit Riddarens vårdcentraler i Kista, Märsta och Tyresö.

Fick stänga

I våras fick de stänga med omedelbar verkan, sedan Region Stockholm upptäckt felaktig fakturering och skattefusk.

Fusk med skatt och fakturor – regionen kastar ut flera vårdcentraler

De falska covid-testerna uppdagades efter en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

"Cyniskt agerande"

Regionrådet Anna Starbrink (L) säger i ett pressmeddelande:

– Att lura på människor falska covid-tester är ett obegripligt ansvarslöst och cyniskt agerande. Det kan ha orsakat ökad smittspridning då människor falskeligen förletts tro att de är friska och agerat utifrån det, men kan ha varit virusbärare. Region Stockholm har inte själv någon relation eller rådighet i frågan, vi hanterar inte PCR-reseintyg, men jag räknar med att de här totalt ansvarslösa aktörerna inte kommer ha någon som helst medicinsk framtid i Sverige.