Under vecka 10 fick så äntligen regionens 80-plussare det efterlängtade vaccinationsbrevet. Men många som slängde sig på luren blev besvikna. Vårdcentralen hade inget vaccin.

Enligt vaccinsamordnare Magnus Thyberg har det skett vid några få vårdcentraler, där det nu kommer att lösa sig.

– Alla vårdcentraler får information om hur mycket vaccin de får, så att de kan lägga upp tider för vaccinering. Vaccin levereras sedan varje vecka, säger han.

"Taskig samordning"

Men i Sollentuna verkar det ha varit ont om vaccin på ett antal vårdcentraler, åtminstone i förra veckan, visar Lokaltidningen Mitt i:s koll.

– Det var lite taskig samordning, att de skickade ut brevet fast det ännu inte fans vaccin till 80-plussarna, säger Malin Rosengren, enhetschef och sjuksköterska på Norrvikens vårdcentral.

Till den här veckan har Norrviken ändå fått ”hyfsat” med vaccin, berättar hon.

– Ja, nu har vi kunnat boka på ganska bra. Vi har tomma lokaler ovanför oss som vi kan använda så det har rullat på bra med fas 1 och nu nu börjar vi boka in 80-plussare också, säger Malin Rosengren.

Även Lundens vårdcentral i Helenelund börjar bli klara med dem som har hemtjänst eller hemsjukvård och därför tillhör vaccinationsfas 1, och har nu kunnat börja boka in 80-plussarna i fas 2.

5 Husläkare i Sollentuna centrum håller däremot fortfarande på med ”patienter i hemsjukvård och hemtjänst samt anhöriga och personal” enligt information på vårdcentralens hemsida på måndagseftermiddagen. Man skriver vidare angående 80-plussare att ”vi kommer att återkomma så snart som möjligt med ytterligare information när vi påbörjar vaccination av den gruppen”.

Koll på 80+

En del anser att det var fel att skicka ut breven innan man säkerställt att vaccin finns till alla. Men Magnus Thyberg menar att de ville få ut informationen för att snabbt komma igång med vaccinationerna.

En som högg direkt när brevet kom är Birgitta Nordström, 84, i Hammarby sjöstad.

– Jag fick brevet på onsdagen och ringde direkt. Jag fick tid nu på tisdag, det gick fort som sjutton, säger hon.

Hon har varit isolerad i ett år och inte träffat barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

– Får jag biverkningar, så tar jag det också. Man får dra sitt strå till stacken, säger hon.

"Har ringt folk dagligen"

Malin Rosengren menar att det borde ha framgått tydligare i brevet att det inte fanns vaccin nog åt alla 80-plussare i ett första skede.

– Många vill ju ha vaccin så fort som möjligt. Det har ringt folk dagligen sedan nyår och frågat om de kan boka vaccintid. Och folk som nu kommer och får vaccin är så glada. Så det är ju något positivt – folk vill verkligen ha vaccin! säger hon.