Vårdcentralen sörjer döda familjen: ”Gråtits många tårar”

Väsbyfamiljen dog i flygkraschen i Iran. På vårdcentralen i Tumba där mannen arbetade är sorgen stor. – Det har gråtits många tårar här på vårdcentralen, säger kollegan Lars Roos.

  • Publicerad 14:37, 10 jan 2020

I receptionen står ett foto och bredvid brinner ett ljus. På måndag hålls en tyst minut.

– Han är otroligt omtyckt. Både av oss medarbetare och våra patienter. Det har gråtits många tårar här på vårdcentralen och många patienter har visat sitt deltagande och gråtit, säger personalchef Lars Roos.

Sorg på skolan – tonåring från Väsby död i flygkrasch

Hade redan bokat in patienter

När kollegorna på Storvretens vårdcentral i Botkyrka fick beskedet om att mannen och hela familjen från Väsby omkommit höll de en minnesstund med blommor och tända ljus under onsdagen.

Mannen arbetade som läkare och hade redan bokat in flera patienter inför hemkomsten.

– Först reagerar man med en overklighetskänsla, det är svårt att tro att det verkligen kan hända. Nu är det som en bedövad, bottenlös sorg. Det är klart att man är otroligt, otroligt ledsen, säger Lars Roos.

– Det är katastrofalt. Han var jättesnäll och jättetrevlig som person. Jag har aldrig hört något negativt om honom, varken från kollegor eller från patienter. Det känns som att vi satt och åt i matsalen bara härom dagen, säger läkarkollegan Abeer Zoora och suckar djupt.

Väsbybor sluter upp för familjen som dog i flygplanskraschen

”En riktig kämpe”

Familjen flyttade till Sverige för åtta år sedan när mannen erbjöds att disputera på Karolinska Institutet, enligt Lars Roos. De bodde i Väsby och mannen började arbeta som läkare på vårdcentralen för några månader sedan, där man beskriver honom som väldigt driven och ödmjuk.

– Han var en sån person, vissa har ju en sån förmåga, att det kändes som att han alltid hade varit med oss. En otroligt ödmjuk människa, och med humor. Han har gett oss många fina skratt tillsammans, det kunde räcka med att vi tittade på varandra och så skrattade vi åt vad som helst.

Lars Roos berättar även att mannen drev ett beroendecentrum i norra Iran, och att mannen var en av få som klarade det svenska provet för läkarlegitimation på första försöket.

– Han drev ett centrum för läkemedelsberoende tillsammans med några andra mer eller mindre ideellt. Och de hade minnesstund på hans universitet i Iran där man hyllade honom.

Kan vara svårt att byta land och kultur

Trots avståndet mellan Väsby och Tumba säger Lars Roos att mannen tyckte det var värt att pendla. Frun studerade för att bli apotekare och dottern gick i skola i Solna.

– Han talade alltid mycket varmt om sin fru och dotter. Hon skulle precis göra sitt gymnasieval och det pratade vi mycket om. I går skulle vi fira att han precis tagit körkort. Han var jätteglad över det. Man brukar få välja mellan mackor och pålägg eller tårta när vi firar, säger Lars Roos och tar ett djupt andetag.

– Jag är otroligt imponerad över honom och jag står för precis varje ord. Han var oerhört omtyckt.

Totalt 12 stockholmare omkom i flygkraschen i Iran