Vi störtar med huvudet före in i det kontantlösa samhället, tycker Svante Linusson. Foto: Läsarbild Läsarbild/Google Street View

Vårdcentral på Söder vägrade ta emot kontanter

När Svante Linusson skulle betala med sedlar för sitt vårdbesök på Söder fick han nobben. Han klagade – och fick rätt. – För mig är det en viktig princip, säger han.

  • Publicerad 05:18, 6 feb 2019

Krogar, butiker, bibliotek, parkeringsautomater, banker och kaféer. På allt fler ställen kan man inte längre betala med kontanter – utan det är kort eller Swish som gäller.

Och det finns inget krav på att verksamheter ska kunna ta emot sedlar och mynt. Med ett undantag – inom vården.

Nekades betala med cash

Men när Svante Linusson ville betala för sitt besök med kontanter på vårdcentralen Helsa i Hornstull blev det stopp.

– Jag är personligen inte rädd att berätta om mina läkarbesök. I sådana fall hade jag inte berättat om det i tidningen. Men för mig är det en viktig princip att alla ska kunna söka vård utan att det ska registeras, säger han och fortsätter:

– Det finns till exempel de som är så hårt övervakade av sin partner att de kan få problem om besöket syns på det gemensamma kontoutdraget.

Svante Linusson mejlade Helsa Hornstull och försökte driva frågan i patientnämnden. Men först när han fick kontakt med regionens avtalshandläggare tog frågan fart.

Nu tar Helsa i Hornstull emot kontanter igen, efter påtryckning av regionen.

Går mot kontantfritt samhälle

Det finns ingen statistik som visar hur många butiker, restauranger och andra verksamheter som slutat ta emot kontanter. Men trenden är tydlig, enligt Bengt Nilervall, Svensk handels expert på betalfrågor.

– Vi går mot ett kontantfritt samhälle, speciellt i Stockholm, har han tidigare sagt till Mitt i.

I dag sker runt 80 procent av alla köp med kort, enligt Svensk Handel. Vilket är närmast omvänt om man jämför med hur det såg ut för ungefär tio år sedan.

Det finns risk för ett övervakningssamhälle

Svante Linusson

Oroad över utvecklingen

Svante Linusson, som sitter i trafiknämnden i Stockholms stad för Centerpartiet, är professor inom matematik på KTH med inriktning på Artificiell Intelligens (AI). Han är oroad över utvecklingen.

– Det handlar om vilket samhälle vi kommer få. Vi störtar med huvudet före in i det kontantlösa samhället utan att ha diskuterat konsekvenserna för den personliga integriteten. Det finns risk för ett övervakningssamhälle.

Risker att bli övervakad

Han tar Kina som exempel. Där tar bankerna redan i dag hjälp av AI som går igenom kundernas digitala transaktioner för att bestämma om de får låna pengar. Det är bara några år bort innan det är så i Sverige också, tror Svante Linusson.

– Jag har bestämt mig för att betala med kontanter så långt det går. Det finns goda anledningar att inte berätta allt för alla hela tiden, säger han och fortsätter:

– Just nu har vi demokrati i Sverige. Men det är inte säkert att det ser ut så om 30 år. Vad händer om en diktator kan komma åt alla digitala transaktioner?

Mitt i har varit i kontakt med Helsa Hornstulls verksamhetschef Helena Hoffborn. Hon skriver i ett mejl att de önskar att vara kontantfria på grund av minskad risk för rån och överfall. Därför uppmuntras patienter till att betala med kort eller faktura.