Kvinnan som ansvarade för läkemedelshanteringen plockade ut narkotikaklassade preparat. Foto: Mostphotos

Vårdade sjuka barn – tog droger på arbetstid

Flera sjuksköterskor tog ut narkotikaklassade läkemedel på neonatalavdelningen i Danderyd. Den sköterska som tog ut mest var läkemedelsansvarig och arbetade kliniskt med bland annat sjuktransporter av sjuka nyfödda spädbarn.

  • Publicerad 10:46, 3 jul 2018

Den 6 april 2017 larmade två sjuksköterskor till sin chef om att deras kollegor på neonatalavdelningen i Danderyd tagit ut det narkotikaklassade läkemedlet Citodon för eget bruk. Uttagen ska ha pågått under två år och den som tagit ut flest var en 49-årig kvinnlig omvårdnadschef som hade ansvar för just läkemedlen på avdelningen.

Hon ska vid sju tillfällen mellan december 2016 och mars 2017 tagit ut Citodon, mellan två till tio tabletter per tillfälle, enligt domen från Stockholms tingsrätt.

Blir dåsig och oskärpt

Enligt överläkaren som hörts i målet är läkemedlet beroendeframkallande och kan medföra dåsighet och försämrad reaktionsförmåga. Läkemedlet innehåller bland annat kodein som förvandlas till morfin i levern.

Det framgår i domen att den 49-åriga sjuksköterskan började på Danderyds neonatalavdelning, som tillhör Karolinska sjukhuset, i september 2016.

Några månader senare blev omvårdnadschef. Hon arbetade kliniskt med svårt sjuka små barn och deltog bland annat i specialiserade sjuktransporter av sjuka barn mellan olika sjukhus. Hon erkänner själv att hon tagit tabletter under arbetstid.

Funnits en ”kultur”

Enligt hennes kollegor ska hon ha varit trött och frånvarande på ett sätt som påverkat arbetet negativt. Kvinnan hade sedan tidigare ett lagligt recept på Citodon men tingsrätten skriver att det inte för den sakens skull är lagligt att stjäla tabletter från sjukhuset och ta dem under arbetstid.

Till sitt försvar menade hon att det funnits en kultur bland personalen på avdelningen att ta ut Citodon. Enligt en inspelning ska vårdenhetschefen bekräfta detta och sagt att man arbetar med frågan, men enligt tingsrätten så gjordes inspelningen efter de olovliga uttagen uppdagats.

Det finns därför inte bevis för att chefer känt till uttagen och godkänt dem.

Kvinnan smsade kollegor för att höra hur de blivit behandlade.

Erbjöds en annan plats

När uttagen upptäcktes valde sjukhusledningen att inte avskeda sjuksköterskan. Istället erbjöd de henne att arbeta med utbildning. Tingsrätten skriver att Karolinska inte ska lastas för det beslutet, då sjukhuset misstänkte att hon led av ett läkemedelsmissbruk och skulle genomgå en utredning.

Men hon tackade nej, och fick sparken.

Ville få tillbaka sin tjänst

Efter avskedet valde hon att gå till domstol för att få sin tjänst tillbaka. Hon yrkade också på att få 200 000 kronor i skadestånd samt sin uteblivna lön.

Hon förklarar då att hon inte känt till att Citodon varit narkotikaklassat, trots att hon var ansvarig för läkemedel på avdelningen. Men rätten hade inte mycket till övers för hennes förklaringar och hon förlorade målet. Det slutade med att hon fick betala 214 500 kronor i rättegångskostnader.

Mitt i har försökt nå ansvariga på Karolinska sjukhuset. Vi har fått ett skriftligt svar där de skriver att de inte kommenterar enskilda anställda och att domen är ett pågående ärende. Det finns nämligen tid att överklaga domen.

De skriver också att tingsrätten klarlagt att det inte av arbetsgivaren funnits en godkänd kultur att ta ut Citodon.