Äventyr. Den nya parken bjuder med sina olika rutschkanor, broar och klätterställningar in till äventyr för både stora och små. Foto: Henrik Lindstedt

Vårbergstoppen snart helt öppen för lek

Rutschkanor, klätternät, utsiktstorn och lysande bollar. Nu är den nya stadsparken på Vårbergstoppen i princip klar. Bara några detaljer återstår. "Jag tycker lekplatsen är jättehäftig", säger projektledaren Christina Bengtsson.

  • Publicerad 07:00, 26 jan 2021

Vi känner oss väldigt nöjda.

Ett nytt landmärke för Stockholm och en modern park med aktiviteter för både barn, unga och äldre. Det är stadens ambition med den nya stadsparken på Vårbergstoppen. Nu är den i princip klar.

– Parken är klar till 95 procent. Den är öppnad för allmänheten och lekprylarna är i full gång. Det vi har kvar att göra till våren är att montera upp ett väderskydd på lekplatsen mot regn och så att man kan få skugga när det är sol, säger Christina Bengtsson, projektledare på trafikkontoret.

Gräsmattorna är lagda men är än så länge inhägnade i väntan på att de ska ta sig. Sedan är allt klart.

Något för både små och stora

Parken har tre delar: Sagoskogen som är en lekattraktion för mindre barn där det bland annat finns en trollrestaurang, Äventyret som är en stor och spännande lekyta för större barn samt Upplevelsen som bland annat innefattar utsikten på toppen. Där finns det ett utsiktstorn för bland annat havsörn, och grytan där tanken är att man ska ha föreställningar av parkteatern, konserter, cirkus och valborgsfirande.

– Vi känner oss väldigt nöjda. Jag tycker lekplatsen är jättehäftig, säger Christina Bengtsson.

Även ett utegym har byggts på platsen. Parken har utformats i samarbete med Skärholmens stadsdelsförvaltning, miljöförvaltningen och exploateringskontoret.

Vårbergs nya stadspark

Förra året började bygget av nya stadsparken på Vårbergstoppenväxa fram.

Parken har tre delar:

Upplevelsen med utsikten över staden, fågelskådning och amfiteatern. Äventyret, den stora lekytan för större barn. Sagoskogen,  en lekattraktion för de mindre barnen.

Tanken är att parken ska invigas till sommaren.

Visa merVisa mindre