Den senaste halskedjeryckningen ägde rum i Vårberg Foto: Mostphotos

Vårbergsbo rånad på sin halskedja

En person i Vårberg rånades i söndags på sin halskedja, när en okänd man ryckte åt sig den. Polisen hoppas nu att försommarens våg av halsbandsrån inte återkommer.

  • Publicerad 10:30, 8 aug 2018

I maj rånades fem personer i Skärholmens stadsdel på sina halskedjor. I juni var offren ännu fler – då blev nio personer angripna av rånare som ryckte till sig deras halsband och försvann.

Sedan blev det lugnare. I juli blev bara en person utsatt.

– En person greps den 18 juni, i direkt samband med en halskedjestöld. Men det finns i nuläget inget som pekar på att den personen kan kopplas till något av de tidigare brotten, säger Björn Wegner, brottsanalytiker vid Skärholmspolisen.

Rånarnas tillvägagångssätt har varierat. Ibland har en förövare dykt upp bakifrån och slitit till sig halskedjan, andra gånger har flera rånare hjälpts åt. Några av dem har använt våld, andra har distraherat offret för att komma åt smycket. Både män och kvinnor har blivit rånade.

Och den 5 augusti var det dags igen. Då utsattes ännu en person i stadsdelen för ett halskedjerån, denna gång i Vårberg. Om det är början på en ny våg är för tidigt att säga.

– Vårt råd är att man ska vara extra vaksam om en eller fler okända personer kommer fram till en, utan uppenbar anledning. Mönstret är att halskedjeryckningarna äger rum nära centrumanläggningar och t-baneuppgångar, säger Björn Wegner.