Beth Laurin vid invigningen av sitt konstverk "Uppåt" i Vårberg centrum 28 september 2017. Foto: Märta Lefvert

Vårbergs glada bronsgubbe har flyttat vidare

Vart har den glada bronsgubben i Vårberg centrum tagit vägen, undrar läsare. Svar: Han har flyttat till Bergsgatan 17 på Kungsholmen.

  • Publicerad 09:30, 15 jun 2018

I september 2017 flyttade konstnären Beth Laurins skulptur ”Uppåt” in i Vårberg centrum. Hennes glada bronsgubbe blev omtyckt av många. Men i början av juni var han plötsligt borta. Snopet, tycker läsare som har hört av sig till Mitt i.

Men gubben har inte gått upp i rök. Numera står han på Bergsgatan 17 på Kungsholmen, i korsningen mot Scheelegatan.

– Placeringen i Vårberg var bara tillfällig. Den var ett startskottet för vår stora konstsatsning i Vårberg, säger Frida Cornell, gästcurator vid Stockholm konst.

Som Mitt i berättat satsas 16 miljoner kronor på konstverk, som ska placeras ut på två eller tre platser runt om i Vårberg. Fem konstnärer tävlar om uppdraget. I augusti presenteras vinnaren, men det dröjer till oktober 2020 innan konsten är på plats.

– Under tiden ställer vi ut annan konst i Vårberg. Bronsskulpturen var först ut. Nu har förstaklassarnas konst i korsningen  Vårholmsbackarna/Vårholmsvägen tagit över. Och det fler konstprojekt är på väg, säger Frida Cornell.

Bronsgubben står bra även på Kungsholmen, tycker hon – inte minst för att det är sommargågata där nu. Ingen biltrafik stör alltså dem som vill hälsa på gubben.

– Han står bra till där så att många kan njuta av honom, säger Frida Cornell.