Nytt. Så här flanerade människor omkring i det nybyggda Vårberg centrum 1968. Foto: Lennart af Petersens/Stadsmuseet i Stockholm

Vårberg firar 50 år – föddes ur politisk kris

Hade ett gäng politiker och tjänstemän inte möts i Vårbyskogen en snöig marsdag på 60-talet hade Vårberg kanske aldrig funnits. Men nu gjorde de det och nästa lördag firar Vårberg 50-årsjubileum.

  • Publicerad 14:18, 28 sep 2018

Året är 1968. Filmen ”Dom kallar oss mods” har premiär. Majrevolutionen rasar i Paris. Sverige får sin första pizzeria. Och i det nyss byggda Vårberg invigs centrumet i september, samtidigt som flera av områdets skolor slår upp sina portar för de nyinflyttade eleverna.

Nu är det dags för jubileum.

– I Skärholmen var det prins Bertil som invigde centrumet, Vårberg har inget lika exakt datum. Men vi vill så klart fira Vårberg också, säger Johanna Löfvenius på Skärholmens stadsdelsförvaltning.

Vårdkasar för vikingar

Vårbergs historia börjar egentligen långt tidigare än för 50 år sedan. Redan för 4000 år sedan höll jägare och samlare till i området och under vikingatiden fungerade Vikingabergets vårdkasar, tillsammans med Korpberget i Vårby och Skärholmens fornborg som skydd för de viktiga handelsplatserna på Helgö och Birka.

Under första halvan av 1900-talet tillhörde det som skulle bli Vårberg Huddinge kommun. Förutom Johannesdals herrgård och fritidsstugor var det mest landsbygd. Det skulle ändras drastiskt efter den så kallade Vårbyaffären på 60-talet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Stockholm stad, som på den tiden drogs med en enorm bostadsbrist, ville gärna lägga vantarna på Huddinge-marken. Den 11 mars 1961 möts höga politiker från båda kommunerna i en snötäckt skog mellan Vårby och Vårberg, under stort hemlighetsmakeri. Med karta och måttband försöker de rita om kommungränserna.

Affären orsakade en politisk kris och mycket skriverier. Men 1963 blev till slut Vårberg och Skärholmen en del av Stockholm – ett miljonprogram senare var stora delar av båda stadsdelarna byggda 1968. I utbyte fick Huddinge Kungens kurva och andra områden söder om E4.

Tjejer i fokus

Under jubileumsfirandet på lördag den 6 oktober kommer tjejer och kvinnor vara i fokus, säger Johanna Löfvenius.

– Jämfört med männen så är fler kvinnor i Vårberg arbetslösa. Och de som jobbar har lägre inkomster jämfört med resten av staden. Mot bakgrund av detta jobbar vi i Vårberg med särskilt fokus på kvinnor och vill därför också rikta firandet mot kvinnor, huvudnumret kommer vara artisten Blen, som också är från Vårberg, och två unga tjejer från Sätra – Janna och Isabella, säger hon.

Mode och hoppborgar

Det kommer också bjudas på hoppborg, hennamålning och ansiktsmålning för barnen och en fotoutställning om Vårberg genom tiderna. Även en DJ-workshop, uppvisning i Bollywooddans och modevisning av traditionella kläder för barn står på programmet.

– Det kommer vara ett bra tillfälle för alla Vårbergsbor att träffa och lära känna och inspireras av varandra. Och att se allt fantastiskt som erbjuds i Vårberg, alla lokala föreningar och artister, säger Johanna Löfvenius.

Vad hoppas du ska hända i Vårberg kommande 50 år?

Sevasti Lembrandt, Vårberg: Jag hoppas att det ska bli lite bättre här. Att kriminaliteten ska minska och tryggheten ökar. Och att människorna här blir lite gladare, det saknas människor med skratt i munnen. Och jag hoppas att de kan behålla mycket grönt när det ska byggas nytt. Foto: Claudio Britos

Mathias Tapanainen, bor i Bredäng och jobbar i Vårberg: Centrumet skulle behöva fräschas upp lite. Det skulle behöva bli mer levande, få nya butiker och bättre belysning på kvällarna. Foto: Claudio Britos

Jubileumsfirande i Vårberg

När? Lördag 6 oktober, klockan 12.00 till 16.00.

Var? I och omkring Vårberg centrum.

Vad? Artistuppträdanden av bland annat Blen och duon Janna och Isabella, DJ-workshop, barnmodevisning, fotouställning, dans, hoppborg, pop up-bibliotek, streetbasket och lokala föreningar.

Arrangörer: Skärholmens stadsdelsförvaltning, Fryshuset och Vårberg centrum.

Visa merVisa mindre