Sålt. Förra två veckor sedan gick tidigare ägarna Agora ut med att de sålt Vårberg centrum. Foto: Claudio Britos

Vårberg centrums nya ägare träder fram

Det är fastighetsbolaget Proxin fastigheter som tar över Vårberg centrum efter Agora. Men vad de har för planer för centrumet vill de ännu inte avslöja.

  • Publicerad 15:06, 2 maj 2018

Efter några veckor av tystnad är det nu klart: Vårberg centrums nya ägare blir fastighetsbolaget Proxin fastigheter AB.

Vårberg centrum sålt – hemlig lokal aktör tar över

Jean Ückardas är företrädare för bolaget.

– Vi är ett lokalt fastighetsbolag som verkat i drygt 17 år i Storstockholm. Vårberg centrum är vårt senaste förvärv och det jag kan säga är att vi är långsiktiga – vi har aldrig sålt en fastighet under de år vi varit aktiva, säger han.

Proxin fastigheter blir centrumets femte ägare sedan 2011. Tidigare ägare har gått ut med stora planer på upprustningar, som sedan fallit platt när centrumet sålts vidare.

Vill samtala och utveckla

Jean Ückardas vill i nuläget inte gå in närmare på vad deras planer är för centrumet.

– Det är alldeles för tidigt att säga något nu. Först och främst behöver vi skapa en ordentlig överblick av fastigheten och området. Vi vill samtala med staden, myndigheter, polisen och ungdomsverksamheter och se hur vi tillsammans kan utveckla området till det bättre, säger han.

När tidigare ägaren Agora skulle sälja centrumet sa dåvarande vd Wilner Anderson att bostäder borde vara i fokus för fastigheten:

– Vi tror att Vårberg centrum egentligen är ett bostadsprojekt, snarare än ett handelsprojekt och det finns det andra ägare som kan göra bättre än oss.

Centrumägaren vill sälja: "Bostäder borde vara fokus för Vårberg centrum"

Det är inget som Jean Ückardas vill kommentera.

– Jag kan varken kommentera eller dementera vad de har sagt. Vår vision är att utveckla området, men hur det blir får framtiden utvisa.

Flera ägarbyten

Efter att den dåvarande centrumägaren gick i konkurs 2011 var det till slut Stendörren som, efter många turer, blev ägare till Vårbergs centrum.

De hade stora planer på upprustning av den då slitna centrumbyggnaden. 2013 fick de bygglov för att bygga bostäder på taket och planerade omfattande renoveringar av centrumet, med nya entréer, stora butiker med glasfasader och en foodcourt.

Planerna lades på is när centrumet såldes vidare till D. Carnegie & Co. som fick centrumbyggnaden på köpet när de köpte bostäderna som ligger i anslutning till det. De sålde i sin tur centrumet till senaste ägaren Agora, i juni 2015.

Visa merVisa mindre