50 PROCENT. Varannan stockholmare över 18 år har nu fått den första dosen vaccin, enligt siffror från Nationella vaccinationsregistret (NVR). Foto: Mitt i / Mostphotos

Varannan stockholmare är nu vaccinerad

50 procent av den vuxna befolkningen i Stockholm har nu fått en första dos vaccin.

  • Publicerad 13:51, 11 jun 2021

Både antalet konstaterat smittade och antalet patienter med covid-19 som behöver sjukhusvård fortsätter att minska i Region Stockholm.

En anledning är att vaccinationstakten har varit hög. Under onsdagen 9 juni användes till exempel nära 34 000 doser vaccin mot covid-19 i länet.

– Det är nästan lika många som det finns invånare i hela Vallentuna kommun. Den höga vaccinationstakten tillsammans med en fortsatt efterlevnad av råd och rekommendationer kommer att kraftigt minska risken för en fjärde våg i höst, säger Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.

50 procent fått spruta

Slår man ihop antalet personer i Stockholms kommuner som fått sin första dos vaccin hamnar man på 49,5 procent. Och eftersom statistiken från Nationella vaccinationsregistret (NVR) släpar något är det klart att hälften av alla stockholmare över 18 år nu har fått vaccin.

Stockholms 30-plussare kan erbjudas vaccin i slutet av juni

Reservlistor

För den som vill ha en spruta, men ännu inte har åldern inne, är det möjligt att ställa upp sig på en reservlista på följande ställen:

✔  Kry, som vaccinerar på Bredbyskolan i Rinkeby och i Nacka strandsmässan, har en reservlista för 35+. Äldst går först och den som skriver upp sig måste vara beredd att inställa sig inom 15 minuter.

✔  Doktor24, som vaccinerar i Fållan i Johanneshov, har en reservlista som just nu är stängd, men som brukar öppna vid behov. Även här är det åldersprioritering.

✔  Doktor.se, som vaccinerar i Skärholmen och Upplands Väsby, har en reservlista där de kallar väntande i åldersordning. Listan följer samma åldersbegränsning som ordinarie vaccinering.

✔ Werlabs, som vaccinerar på Kistamässan, ska nyligen ha öppnat en reservlista för 35+.

FAKTA: Andel som fått första dosen vaccin

 

 
Loading...

Loading...

Källa: Nationella vaccinationsregistret (NVR)

Statistiken omfattar givna vaccinationer till och med föregående vecka. Uppdaterad torsdag 10 juni.