Kvinnor äter mer frukt och grönt än män. Foto: Most Photos Foto: Mostphotos

Varannan man i Stockholm äter för lite frukt

Frukt är godis? Kanske, men inte enligt männen i Stockholm – varannan man äter för lite frukt.

  • Publicerad 04:57, 28 dec 2019

Stockholmarna är generellt alldeles för dåliga på att äta ett äpple till mellis eller skiva ner en tomat i lunchlådan – men allra sämst är männen i länet.

Varannan man äter mindre än en frukt per dag. Kvinnorna är snäppet bättre. Ungefär en av tre kvinnor äter för lite frukt.

– Det finns många orsaker till att män äter mindre frukt än kvinnor. Flera studier har visat att det är så. Det skulle kunna vara en killgrej, säger Anna-Karin Lindroos som är nutritionist på Livsmedelsverket.


Så mycket frukt och grönt äter stockholmarna 

Tabellerna visar andelen stockholmare som äter frukt och grönsaker mindre än en gång per dag.

Loading…

Källa: Folkhälsorapporten, Region Stockholm


Stockholmarna är frukthatare

Både kvinnornas och männens sparsamma kärlek till frukt är alldeles för låg och lever varken upp till Livsmedelsverkets eller Region Stockholms, som tagit fram statistiken, mål.

Målet är att de frukthatande stockholmarna, alltså de som äter mindre än en frukt per dag, ska vara under 20 procent år 2020.

– För att få fler att äta mer frukt och grönt gäller det att det finns lättillgängligt. Hemma kan en så enkel sak som låta frukten stå framme i stället för att ha den i kylskåpet hjälpa, säger Anna-Karin Lindroos.

Fakta

Hur hälsosamma matvanor har du?

För att få en samlad bild av stockholmarnas matvanor har Region Stockholm gjort utformat tre kategorier: mycket ohälsosamma matvanor, hälsosamma matvanor och ett mittemellan. Mittemellan-kategorin saknar definitioner.

Mycket ohälsosamma matvanor: 

  • Frukt och grönsaker mindre än en gång per dag.
  • Fisk mindre än en gång per vecka.
  • Läsk mer än en gång i veckan.

Hälsosamma matvanor: 

  • Frukt och grönsaker mer än tre gånger per dag.
  • Fisk minst två gånger per vecka.
  • Läsk mindre än två gånger i veckan .
Källa: Region Stockholm
Visa merVisa mindre

Få äter hälsosamt

Utöver det bristande fruktmumsandet i länet är andelen stockholmare med hälsosamma matvanor också en bristvara. Bara 14 procent lever upp till Region Stockholms definition av just hälsosamma matvanor.

Sämst är matvanorna bland yngre och personer utan högskoleutbildning. Men även här finns en skillnad mellan könen. Nästan en av fem kvinnor äter hälsosamt medan bara en av tio män gör det.

De allra flesta stockholmare har matvanor som passar in någonstans mittemellan hälsosamma och ohälsosamma vanor. 

Bidrar till kroniska sjukdomar

Ohälsosamma matvanor är en allvarlig är en allvarlig riskfaktor för kroniska sjukdomar och Region Stockholm uppskattar att åtta procent av den totala sjukdomsbördan i Stockholms län.

Ett lågt intag av fullkorn, nötter, frön, frukt och grönsaker tillsammans med ett högt intag av salt står för den största delen av sjukdomsbördan.