Fältassistenterna Adam Gustafsson och Johanna Håkansson jobbar i Hägersten-Liljeholmen. Foto: Johanna Kämpe

Varannan kille i Hägersten-Liljeholmen har knarkat

Antalet unga som testat narkotika i Hägersten-Liljeholmen ökar rejält, enligt resultat från Stockholmsenkäten. På fyra år har andelen killar som provat droger ökat från var fjärde till varannan.

  • Publicerad 07:30, 2 nov 2018

I Stockholmenkäten 2014 uppgav var fjärde kille i årskurs två på gymnasiet att de hade testat narkotika. I årets enkät svarade nästan varannan kille, 45 procent, att de testat droger.

Gymnasieelever som Mitt i tidigare pratat med vittnar om att drogerna är utbredda bland ungdomarna i stadsdelen.

– Nästan alla jag känner har testat eller använder marijuana. I stället för att ta en cigg i hop så tar man en joint ihop, sa en tjej i 16-årsåldern till Mitt i då.

De har nummer i sina mobiler som de kan ringa för att få tag i knark.

– Jag har 11 personer som jag kan ringa. Och under en vecka så kom tre olika personer fram till mig på stan och frågade om jag ville ha något, berättade en 17-årig kille som röker hasch varje dag.

Stadsdelen: Väntat resultat

För stadsdelen kommer resultatet inte som en chock.

– Det här är ett resultat som i stora delar är väntat. Det följer den trend som vi kunnat se i tidigare mätningar och visar att Hägersten-Liljeholmen allt mer liknar innerstaden, både socioekonomiskt och värderingsmässigt, säger Linda Palo, chef för samhällsplaneringsavdelningen på Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning.

Några som jobbar nära ungdomarna varje dag är de fem fältassistenterna. De jobbar bland annat med det drogpreventiva programmet Yolo. Mitt i träffade två av dem i Liljeholmens centrum.

– Det är såklart jätteallvarliga siffror, men man får inte glömma att fler än hälften inte har testat droger, säger Johanna Håkansson.

– Många vuxna tror att det är mycket sämre i dag, men att vara tonåring är aldrig lätt, säger Adam Gustafsson.

Det tror att framför allt två saker ligger bakom ökningen. Dels att cannabis blivit legaliserat på flera platser i världen och att det är så lätt att få tag på.

– Inställningen till cannabis är betydligt mer avslappnad nu än för några år sedan. Det är inte så svårt att hitta i populärkulturen heller, säger Johanna Håkansson.

Köper alkohol med hemleverans på sociala medier

Att få tag på alkohol och droger blir dessutom allt lättare på sociala medier.

– Det finns olika ord man kan söka på för att hitta konton som säljer både cannabis och alkohol. De kommer hem till dig med det, till och med, säger Johanna Håkansson.

Ett annat sätt att öka tryggheten och minska alkohol och droger bland ungdomar är nattvandring. Aktiva grupper finns i i Liljeholmen, Fruängen-Västertorp och Vinterviken. Grupperna håller kontakt med fältassistenterna under kvällen då de är ute.

– Jag har aldrig hört någon nattvandrare som sagt att det var hemskt – ungdomar är härliga! säger Adam Gustafsson.

Han säger att det finns en rädsla för ungdomar.

– Man ser på dem som ett problem som måste lösas. Men de är ingen epidemi!

Fler föräldrar på stan skulle hjälpa

Däremot skulle både Adam Gustafsson och Johanna Håkansson se fler föräldrar på stan.

– Tyvärr hänger en del ungdomar här i Liljeholmen. Min varma rekommendation om man har en tonåring hemma är att man kommer ner och hälsar på, det är inte en bra plats för unga på kvällarna, säger Johanna Håkansson.

– Det är mycket folk i omlopp här. Liljeholmen är en knutpunkt precis som Gullmarsplan och T-centralen, säger Adam Gustafsson.

Fakta

Stockholmsenkäten

Stockholmsenkäten är en undersökning där elever i årskurs nio och årskurs två gymnasiet får svara på frågor om psykisk ohälsa, alkohol, tobak och droger.

I årets undersökning svarade ungdomar i Hägersten-Liljeholmen såhär:

  • 45 procent av killarna i årskurs två i gymnasiet har testat narkotika.
  • 17 procent av dem har använt narkotika de senaste fyra veckorna
  • Fyra av tio unga i stadsdelen får dricka alkohol för sina föräldrar.
  • 40 procent av tjejerna i nian har varit berusade någon gång.
  • Ungefär hälften av niorna kan köpa cigaretter själva i affärer.
  • Omkring hälften av tjejerna i nian och i årskurs två känner sig ofta deppiga utan att veta varför.
Visa merVisa mindre