Känns det igen? Kompisar har du slutat träffa, men dina närmaste familjemedlemmar ser du hela tiden. Foto: Mostphotos

Våra vänskapsband försämrade under pandemin

Våra vänskapsrelationer har tagit stryk under coronaåret. Och det är värre i Stockholm än i övriga landet, visar en ny undersökning.

  • Publicerad 18:51, 7 feb 2021

Många stockholmare har fått en bättre livsbalans under coronapandemin.

Men när det kommer till kompisar ser det mörkare ut, visar en undersökning från Demoskop som gjorts på uppdrag av HSB Riksförbund.

Sämre kontakt med vänner…

Mer än varannan stockholmare har fått en sämre relation med sina vänner under pandemin. Många (38 procent) säger att detta även gäller relationen med övriga släkten. Att Stockholm drabbats hårdare av pandemin och under längre tid märks i siffrorna.

– Det finns en risk för att man tappar kontakten med vänner och släktingar när man inte träffas regelbundet, säger psykologen och författaren Siri Helle i ett pressmeddelande.

…men bättre familjeband

Inom den närmsta kretsen är det istället åt andra hållet. Mer än var femte stockholmare upplever att de har fått en bättre relation med övriga personer i det egna hushållet.

– För många av oss är hemmet och livet med dem som vi bor tillsammans med hela vår värld just nu. Vi umgås mer och istället för att lägga pengar på till exempel resor och restauranger, så lagar vi mer egen mat och investerar i vår hemmiljö, säger Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund.

FAKTA: Detta har förändrats för stockholmarna under pandemin

Hela Sverige i parentes ( )

52 % har fått en sämre relation med vännerna (43%)
38 % har fått en sämre relation med övrig släkt (33%)
51 % har i genomsnitt jobbat hemifrån 3,5 dag/v eller mer under hösten (40%)
33 % av de som jobbar har fått en bättre livsbalans (30%)