Bilden är en genrebild. Foto: Mostphotos

”Våra chefer väljer att mörka sanningen”

Efter Mitt i:s intervju med den ansvariga på Danderyds förlossning reagerade barnmorskor och undersköterskor med ilska. Att situationen och bemanningen är bättre i år stämmer inte, menar de. – Våra chefer väljer att mörka sanningen och stå enade bakom en lögn, skriver flera barnmorskor och undersköterskor i ett brev till Mitt i.

  • Publicerad 15:51, 16 jul 2018

För två veckor sedan gjorde Mitt i en intervju med en chefsbarnmorska på Danderyds förlossning. Bilden som förmedlades var att det kunde bli tuffa pass, men att de skulle klara sommaren bra. Man berättade också att bemanningen var bättre i år.

Men uttalandena fick kritik – inte minst inifrån Danderyds egen organisation.

I ett brev till Mitt i, som skrivits under av flera barnmorskor och undersköterskor, framgår det att verkligheten är en annan.

– Det vi vänder oss emot är att våra chefer och vår ledning väljer att helt mörka denna välkända, återkommande sanning och istället stå enade bakom en lögn.

Vi har inte en bättre bemanning i år jämfört med tidigare år

Barnmorskor på Danderyd förlossning

De uppger att de tagit mycket illa vid sig.

– Vi har inte en bättre bemanning i år jämfört med tidigare. Faktum är att bemanningen i antal barnmorskor på varje arbetspass är lägre i år än förra året, och att det var lägre förra året än året innan dess.

Att ledningen kan säga så, menar de, beror på att de sänkt den lägsta bemanningsgränsen från åtta barnmorskor per pass till årets sju.

– Vips, så var det löst. På så vis är vi på pappret fullbemannade, trots att bemanningen de facto är sämre än tidigare år. Efter juni som var väldigt tuff har våra nytillträdda chefer gjort sitt allra bästa att bemanna med åtta barnmorskor per pass, men med varierande framgång.

Ett konstant tryck under sommaren

Det är heller inte tal om några enstaka tillfällen som är tuffa, skriver de.

– På sommaren råder ett konstant ökat tryck på förlossningen. Vissa dygn sänks trycket till normalläge och då kan personalen återgå till att arbeta som vanligt och samla kraft inför kommande arbetspass. På det stora hela kommer vi att klara det, men troligtvis inte med den standard som vi eller de blivande föräldrarna skulle önska.

Flera vikarier på samma pass

De har också flera vikarier på samma pass – i motsats till vad ledningen tidigare sagt. De önskar att få fler vikarier bland barnmorskorna, men det finns få barnmorskor som vill söka sommartid.

– En stor del av de nyutexaminerade barnmorskorna väljer också att aktivt börja efter augusti på grund av det stressiga och tuffa arbetsklimatet.

Den stärkta kompetensen handlar om att undersköterskorna kan få delegering på vissa uppgifter som varit förbehållna barnmorskorna. Och hur var det med hänvisningen till andra sjukhus?

– Vi hänvisar året om. Men under semestertid händer det att det inte går att hänvisa på grund av att det är fullt, även i närliggande städer. Vad händer med patientsäkerheten då? Nedspolad i toaletten.

Får springa ännu snabbare

För att arbetsbelastningen inte skulle vara för tung beslöt man att tre förlossningsrum skulle hållas stängda. Men vid vissa tidpunkter har man behövt hålla alla 14 rum öppna.

– Det innebär att vi får springa ännu snabbare. Tidigare i somras fick den koordinerande barnmorskan ta hand om flera födande, däribland ett nyfött barn med återupplivningsstöd, en nyförlöst mamma i behov av operativt ingrepp och ytterligare ett akut kejsarsnitt på grund av att barnet fick syrebrist.

Flera födande kvinnor hänvisats utanför länet, under pågående aktivt värkarbete!

Detta eftersom inga andra barnmorskor på avdelningen fanns att tillgå.

– De senaste veckorna har flera födande kvinnor dessutom hänvisats utanför länet, under pågående aktivt värkarbete!

Ville lugna föräldrar

I ett mejl från ledningen till personalen framgår det att syftet med uttalandena var att lugna blivande föräldrar. Men personalen menar att välinformerade, men oroligare, föräldrar är bättre än att förmedla en falsk bild.

– Blivande föräldrar är inte dumma. Att förlossningsvården är överbelastad, särskilt under sommaren, är välkänt sedan flera år. Att i en nyhetsartikel förmedla att situationen är bra kommer med största sannolikhet inte lugna någon, bara leda till mer oro på grund av oklarheter och motsägelser. Däremot leder uttalanden uppenbarligen till upprörda barnmorskor och undersköterskor som känner att deras pressade arbetssituation slätas över.