Relationsexperten tror att stockholmarna är mer benägna att skiljas än andra. Foto: Mostphotos

Var tredje Stockholmsförälder separerar

Har julhelgen fått dig att tröttna på din partner? Då är du inte ensam. Nästan var tredje Stockholmsförälder skiljer sig.

  • Publicerad 17:54, 4 jan 2020

Åt din partner irriterande många köttbullar på julbordet eller knäckte valnötterna extra högt i soffan under Kalle Anka?

Det är fler än du som tröttnat på sin partner. Hittills i år har totalt 8 421 ansökningar om skilsmässa gjorts i Stockholms län. 

Fakta

Så många ansöker om skilsmässa

Tabellen visar antalet ansökningar om skilsmässa under 2018 och 2019 (till och med den 9 december.

 

Källa: Domstolsverket
Visa merVisa mindre

Var tredje separerar

Faktum är att nästan var tredje förälder i Stockholms län skiljer sig någon gång innan barnet fyllt 17 år. I Nynäshamn, den kommun i länet där flest skiljer sig, separerar två av fem föräldrar innan dess att barnet fyllt 17 år. På Ekerö har en av fem föräldrar gått skilda vägar innan dess – det är lägst andel i länet.

– Småbarnsvardagen kan vara stressig och snabbt eskalera till att man inte lägger någon tid på varandra. Men det kan också vara tvärtom. Plötsligt har barnen flyttat och man ställer sig frågan vad som nu finns kvar. Det finns många orsaker till att par skiljer sig, säger relationsexperten Charlotte Sander.

Färre skilsmässor än för tio år sedan

Statistiken, som tagits fram av Region Stockholm, visar att dock andelen separationer innan barnet fyllt 17 år minskat de senaste tio åren.

2009 separerade 34 procent av föräldrarna innan barnet fyllt 17 år. Nu är motsvarande siffra 30 procent.


Så många Stockholmsföräldrar separerar 

Siffrorna visar andelen barn mellan 0 och 17 år per kommun i Stockholms län vars föräldrar skilde sig under 2018.

Loading…

Källa: Demografirapporten, Region Stockholm


Separerar när barnen går på förskola

Förra året fick totalt 15 234 barn i åldrarna 0-17 år i Stockholms län se sina föräldrar separera. De allra flesta föräldrar som skiljde sig hade barn mellan 3 och 7 år – få av barnen var nyfödda.

Statistiken visar också att styvföräldrar är mer benägna att separera än biologiska föräldrar. Föräldrar med högskoleutbildning tenderar också att skilja sig mindre än de utan.

Charlotte Sander, relationsexpert. Foto: Pressbild

Är stockholmarna mer benägna att skilja sig än andra?

– Logiskt sett kan jag faktiskt tänka mig att det är så. Vi lever i en stressig vardag och ska ta snabba beslut hela tiden. Finns inte ens partner för än då finns alltid någon annan att välja på. I en liten by någonstans är utbudet inte lika stort, säger Charlotte Sander.