Var tredje sökande utan kommunalt sommarjobb i Haninge i år

33 procent av de sökande kommer inte att sommarjobba på Haninge kommun i sommar, visar Mitt i:s kartläggning. – Om regeringen verkligen vill trycka på fler sommarjobb så måste stöden till kommunerna komma i ett tidigare skede, säger Anette Berggren på Haninge kommuns arbetsmarknadsenhet.

  • Publicerad 13:38, 26 jun 2020

Artikeln har uppdaterats sedan Haninge kommun först lämnat ut felaktiga uppgifter om antalet sommarjobb. Nu är antalet sommarjobb för de senaste åren korrekt.

Sedan tre år tillbaka har Haninges kommunledning sjösatt ett arbete för att ta fram fler kommunala sommarjobb, inte minst för att försöka säkra den egna kompetensförsörjningen.

Men i år är siffrorna inte lika muntra, visar siffror Mitt i begärt ut.

Samtliga sommarjobb på äldreboendena och den dagliga verksamheten har ställts in med anledning av coronapandemin.

Av de 399 ungdomar som sökte Haninges kommunala sommarjobb kommer 266 att jobba. 

35 jobb försvann genom pandemin

2017 sommarjobbade 459 ungdomar, 2018 var det 476.

304 ungdomar har erbjudits ett jobb i år. Men 35 av våra sommarjobb försvann på grund av coronaviruset och 30-40 ungdomar har tackat nej på grund av annat jobb eller semester, säger Anette Berggren, enhetschef på Haninge kommuns arbetsmarknadsenhet.

Är det ett misslyckande att det blir färre sommarjobbare jämfört med de senaste åren?

– Jag tycker inte det. 95 ungdomar har vi inte kunnat erbjuda jobb alls, men vi har kämpat för att öka platserna och varit kreativa. Vi har till exempel tagit fram muralmålningsjobb i Eskilsparken. Men det är ju färre sommarjobb generellt i hela länet, säger Anette Berggren.

Hon berättar att det även varit svårt för Haninge kommun att planera för sommarjobb eftersom det statliga stödet kom väldigt sent, enligt henne.

– Om regeringen verkligen vill trycka på fler sommarjobb, så måste stöden till kommunerna komma i ett tidigare skede, säger hon.

Historisk satsning i Jordbro

Men det finns ljuspunkter.

I Jordbro görs den största sommarjobbssatsningen någonsin.

Berken Celik och Olivia Ekstedt arbetsleder sommarjobbande ungdomar vid Haninge bostäders lokaler i Jordbro i sommar. Foto: Filip Magnusson

Omkring 30 procent av kommunens sommarjobb består av underhållsarbeten i Jordbros bostadsområden.

Ett 80-tal ungdomar, de flesta själva från Jordbro, rensar sly och ogräs, oljar om träbänkar och bygger odlingslådor i områden där underhållet inte sällan halkat efter.

Kommunala sommarjobb i Haninge åren 2016-2020

Loading…

Antalet kommunala sommarjobb i Haninge åren 2016-2020. Källa: Anette Berggren på Arbetsmarknadscenter, Haninge kommun


 

Bakom projektet, som kallas Tillsammans för orten, finns byrån Ad tillsammans som samarbetar med Haninge kommun, bostadsbolagen och läskproducenten Coca-cola, som är Haninges största privata arbetsgivare.

Haninge kommun står för lönen, runt 100 kronor i timmen.

Byrån har tidigare somrar genomfört liknande projekt i Flemingsberg, Vårby Gård, Skogås, Granängsringen och i Västerhaninge.

Ungdomarna får göra snyggt och visa upp sig för grannarna

Olivia Ekstedt arbetsleder sommarjobbare i Jordbro

– Ungdomarna gör Jordbro och sina egna kvarter tryggare. Många av dem känner att Jordbro är otryggt på grund av gängbildningarna vid centrum. Nu får de göra snyggt och dessutom visa upp sig för sina grannar i Jordbro, säger 19-åriga Olivia Ekstedt, gruppledare inom projektet och själv bosatt i Västerhaninge.

Hon och projektledaren Berken Celik arbetsleder ungdomarna i Jordbro.

– Ungdomarna tar hand om sitt eget område. Vi kunde erbjuda 50 unga sommarjobb i Västerhaninge i fjol, och nu blir det nästan 80 i Jordbro i sommar, säger Berken Celik.

 33 procent av de sökande till Haninge kommuns sommarjobb kommer inte att sommarjobba. Foto: Mostphotos