Trots hårt tryck på sjukhusen är var tredje säng tom. Foto: Mostphotos

Var tredje sjukhussäng står tom

Trycket på akutsjukhusen är högt och många väntar på en vårdplats för att läggas in. Samtidigt står var tredje säng oanvänd eftersom sjukhusen inte har personal till att hålla vårdplatserna öppna.

  • Publicerad 04:46, 2 aug 2018

I förra veckans rapport från landstinget beskriver chefsläkarna på akutsjukhusen situationen som mycket ansträngd. En av orsakerna är bristen på vårdplatser, alltså möjligheten för patienter att läggas in för intensiv behandling på sjukhuset.

– Den här veckan och kommande veckor önskar vi att vi hade cirka hundra fler öppna vårdplatser i länet, sa Patrik Söderberg, chefsläkare Stockholms läns landsting när landstingets rapport om sjukvården släpptes i slutet av juli.

Dubbelt så många tomma sängar som i våras

Att sängarna står tomma beror framförallt på att det saknas specialistutbildade sjuksköterskor och är inte ett nytt problem. Men medan antalet stängda vårdplatser i våras låg på runt 600 har siffran i sommar ökat till 1200. Det innebär att var tredje vårdplats är ur bruk.

Läget har förvärrats av att det är semestertider och mycket personal helt enkelt är ledig. Men Socialdemokraterna menar att besparingskraven på sjukhusen är en bidragande orsak.

– Vi har tillfört mer resurser till sjukhusen men samtidigt satsar vi även på vård utanför hemmet. Jag tror inte att bristen på vårdplatser är en ekonomisk fråga utan vi behöver få fler sjuksköterskor, säger Anna Starbrink (L) hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Senast i vintras fick landstinget kritik efter att Ivo gjort en oanmäld inspektion och konstaterat att det var en lång väntan för patienter på att flyttas från akuten till en vårdplats.

Socialdemokraterna vill ge bättre villkor

Socialdemokraterna riktar stark kritik mot att sjukhusen har besparingskrav på sig samtidigt som tredjedel av vårdplatserna är stängda, de beskriver situationen som ovärdig och oacceptabel.

– Det jag hör från personal i vården är att det kanske aldrig förr varit så illa som det är nu. Vi tror att det går tillbaka till personalpolitiken – det behövs bättre löner, bättre villkor och mer inflytande över schemat, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd.

Liberalerna vill satsa på utbildning

Men Anna Starbrink (L) menar att personalbristen framförallt är ett resultat över att det saknas specialistsköterskor i hela landet.

– Vi behöver fler utbildningsplatser på sjuksköterskeutbildning men det är en fråga för regeringen. Vi vill även att man ser även sjuksköterskor möjlighet att utbilda sig inom en anställning, på samma sätt som läkare gör. VI behöver se över löneläget, även om Stockholms sjuksköterskor tjänar bäst i landet, säger Anna Starbrink.

Fakta

Stängda platser per sjukhus

Antalet stängda vårdplatser av totalt antal vårdplatser

Danderyds sjukhus: 131 av 523

Södersjukhuset: 236 av 687t

Karolinska Universitetssjukhuset: 694 av 1486

Capio S:T Görans sjukhus: 112 av 353

Södertälje sjukhus: 40 av 178

Norrtälje sjukhus: 24 av 107

Källa: Landstingets veckorapport 27 juli
Visa merVisa mindre