Signe Gilbro och Robert Jönsson, här med barnen Emilia och Elliot, märker hur Sturegatan töms. ”Folk går till Signalfabriken istället, säger Robert. Foto: Kenny Bengtsson

Var tredje kund har försvunnit

Signalfabriken har haft en ”kannibaleffekt” på handeln på norra sidan om järnvägen. På Sturegatan har shoppingen minskat med 30 procent. – Det har blivit en negativ spiral, säger handelskonsulten Lisa Lagerén.

  • Publicerad 09:19, 17 mar 2014

Familjen Gilbro-Jönsson går Sture­gatan fram, de är på väg till Hemköp.

– Det är fruktansvärt synd att lokaler står tomma. Sturegatan behöver butiker med skor och barnkläder. Jag är glad för att H&M kommit till Signalfabriken, säger Signe Gilbro.

– Sundbyberg växer mest i hela länet, en massa barnfamiljer flyttar in. Det måste avspeglas i butiksutbudet. Det märks att folk går till Signalfabriken istället, säger Robert Jönsson.

Inför invigningen av Signalfabriken i höstas sa Köpstråk Sundbybergs ordförande Lars-Herman Larsson att shoppingkvarteret inte skulle bli en konkurrent till Sturegatan, utan tvärtom gynna hela stadens handel.

Men så tycks det inte ha blivit.

I en rapport från konsultföretaget Retail & Shopping Centre Development, RSD, beskrivs det som en ”intern kannibaleffekt”.

– Signalfabriken har blivit en större snyting för Sturegatan än vad vi trott. Förutom att enskilda butiker har flyttat dit från Sture­gatan har en del av omsättningen, exempelvis från Åhléns, nu hamnat i Signalfabriken. Den negativa effekten har blivit större än vad vi trodde, säger Lisa Lagerén, konsult vid RSD.

Shoppingen på Sturegatan har minskat med 30 procent sedan 2008. En orsak är konkurrens från Bromma Blocks och andra shoppingcenter. För att vända trenden på Sture­gatan krävs rätt utbud, menar Lisa Lagerén.

– Det behövs schysst shopping. Det har blivit en negativ spiral, vakanserna gör att det blir sämre läge för dem som vill flytta in.

Centerpartiet och Miljöpartiet i Sundbyberg vill heja på kommersen genom att göra gatan bilfri. Men varken företagarna eller Lisa Lagerén tror på idén.

– I framtiden, visst, men det är för tidigt. Idag är Sturegatan inte stark nog, säger Lagerén.

På södra sidan järnvägen finns mer att glädjas åt, där har shoppingen ökat med 10 procent sedan 2008.

Lisa Lagerén poängterar att Signalfabriken livar upp staden.

– Signalfabriken är bra, särskilt kvällstid, med hotell och restauranger som Sundbyberg saknat. Det blir mer av en ”24-timmarsstad”. Det har inte blivit någon destination, som Lorrygallerian skulle bli, men det kanske får folk att inte lämna stan.

Hon ser trots allt ljust på framtiden.

– Det har varit tungt, men det är inte nattsvart. Sundbyberg har fantastisk potential, säger hon.

Det är fruktansvärt synd att lokaler står tomma.Signe Gilbro

Fakta

Detta händer på Sturegatan

Möbelaffären Oazen, som öppnade i Lindex lokal i december, stänger, uppger uthyraren.

Hemtex lokal är inte uthyrd.

Åhléns avvaktar utbyggnad tills det klarnar med järnvägen.

Den 1 april flyttar Xinlong Trading in i Mixit förra lokal. Där ska säljas väskor och accessoarer.

Nordqvist färg, som hotats av stängning, har bytt ägare och stannar kvar.

Nedbrända kafé Princess vill öppna igen, men inget är klart.

Visa merVisa mindre