Foto: Mostphotos

Var tredje i Upplands-Bro kör tung bil

I Upplands-Bro kör var tredje bilförare en tungstark bil. Antalet fordon av denna typ fortsätter att öka runt om i landet.

  • Publicerad 09:21, 11 sep 2021

Av alla bilar som rullar på Sveriges vägar så är 32 procent av dessa så kallade, ”tungstarka”, och det här är en andel som ökat årligen sedan millenieskiftet.

Det här visar siffror från Sveriges kommuner som länsstyrelsens samverkansorgan för miljömålssystem (RUS) samlar in.

”Det är rent åt helvete”

Men när det kommer till miljön så är en stor och tung bil sämre för miljön än om man jämför med en lättare bil. Det här menar Martin Tunér, professor i förbränningsmotorer vid Lunds tekniska högskola:

– Det är rent åt helvete den här utvecklingen. En stor bil drar mer energi, och kräver mer resurser och energi vid tillverkning än en liten bil, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

Läget i Upplands-Bro

Under de senaste fem åren så har antalet bilar av denna sort i Upplands-Bro ökat från 27,2 procent vid årsskiftet 2016/17, till 29,5 procent årsskiftet 2020/21.

I Danderyd kör varannan invånare, 48 procent, med en tungstark bil. Danderyd är i topp av listan, tätt följd av fyra andra Stockholmskommuner: Solna, Stockholm, Nacka och Lidingö. Men detta är varken bara ett Stockholmsfenomen eller svenskt sådant.

– Detta är inte bara ett svenskt fenomen, vi ser det egentligen överallt i världen. Det finns en jättemarknad för stora, tunga suvar. Och det är av stort intresse för de europeiska tillverkarna att ha exklusiva produkter. De tjänar bättre pengar per stor bil de säljer än en liten bil, säger Martin Tunér.

Tungstark bil?

En tungstark bil betyder att det är en bil som väger över 1 500 kilo. Den ska också ha en motorstyrka på mer än 115 kilowatt (156 hästkrafter). Vid årsskiftet 2020 / 21 så var antalet tungstarka bilar fyra gånger så många som för tjugo år sedan.
 

Eon gräver för fjärrvärme

Västra Kungsängen berörs av arbetet. Energijätten Eon uppger att man inlett ett grävarbete i västra Kungsängen som väntas pågå till årsskiftet. Det här arbetet syftar till att stärka upp fjärrvärmenätet.måndag 20/9 9:57

Dumpade massor kan hota grundvattnet

Kommunens tillsynsfynd i grustaget: ✓ Gummi  ✓ Pvc-rör  ✓ Plast Verksamheten på den omtvistade fastigheten Lindormsnäs 1:5 i Upplands-Bro är återigen igång. Jordmassorna som dumpats i det viktiga vattentäktsområdet är enligt ägaren så rena att ”barn ska kunna äta...fredag 17/9 14:01