I samband med flyktingströmmen för fem år sedan uppfördes moduler på två platser i Solna: 120 bostäder på Stenbackatomten i Huvudsta och 60 på Förvaltarvägen nära Solna station.

Här har nyanlända bott under första tiden i Sverige.

Med tiden har behovet minskat. I dag bor bara sex personer i barackerna på Förvaltarvägen. Nu har staden bestämt att avveckla boendet.

– År efter år har flyktingmottagandet minskat. Det här är tillfälliga bostäder och vi behöver dem inte längre, säger kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M).

Under pandemin har färre människor kommit till Sverige och Solna än förväntat.

För 2021 anvisas 97 personer till Solna, tillräckligt få för att få plats på Stenbacka som också det står ganska öde.

Andra har fått hyra

För att försöka fylla på barackerna i Solna har andra bostadssökande hos Signalisten erbjudits flytta in.

– Först ungdomar, sen generellt. Men intresset har varit väldigt lågt, lägre än vi trodde, så det är lika bra att ta bort dem, säger Pehr Granfalk.

I första hand vill Solna sälja modulerna på Förvaltarvägen, de skulle kunna användas som byggbaracker till exempel, menar Granfalk.

På platsen vill man i stället ha nya bostäder.

Arkitekttävling

Styret har beslutat om en så kallad markanvisningstävling där arkitektbyråer och byggbolag får skicka in förslag på ny bebyggelse.

– Närheten till kollektivtrafiken gör att det är ett av de mest hållbara lägena att bygga bostäder på. Nu testar vi en tävling där bolag får inspireras av den omgivande byggnationen – både Gamla Råsunda och mer moderna bostäder som byggs på Biliatomten. Kanske kan vi involvera Solnaborna senare med en omröstning på nätet eller liknande, säger Pehr Granfalk.

Kritik mot bostadsmodellen

Det finns invändningar mot styrets hantering av flyktingbostäder i Solna.

Socialdemokraterna, som är emot Solnas tvåårsregel, tycker att man bör låta nyanlända få bo kvar längre i modulerna nu när de ändå står tomma.

Kommer inte på fråga, säger Pehr Granfalk.

– Vi ska inte ha någon gräddfil. Om vi förlänger finns det risk att de bor kvar efter både tre och tio år. Då har det plötsligt blivit ett permanent boende av barackerna. Så vill vi inte ha det i Solna.

Sverigedemokraterna är kritiska till att flyktingar får bo i Signalistens bostäder.

2020 hyrdes 21 lägenheter ut från det vanliga beståndet, främst när det kommit hela familjer till Solna som inte får rum i modulbostäderna.

Men det är inte samma sak som förtur, säger Pehr Granfalk.

– Det är tvåårsregel för de här bostäderna också.