Angus Carlsson och Jonathan Olsson brinner för att guida. Foto: Åsa Sommarström

Var tionde Vallentunabo företagare

Förra året startade 327 nya företag i Vallentuna. Företagande är hett i Vallentuna just nu och kommunens målsättning är tydlig – fler medelstora företag ska lockas hit. – De ska ge tillväxt och arbetstillfällen, säger Magnus Sjögren, näringslivschef på Vallentuna kommun.

  • Publicerad 17:07, 22 mar 2016

Den slogan som gjorde gällande att var femte Vallentunabo är en häst visade sig så småningom inte stämma. Nu visar i stället siffror från kommunen en annan sanning – var tionde Vallentunabo är en företagare.

På 32 000 Vallentunabor finns 3 300 företag.

– Det visar att vi är en ordentlig småföretagarkommun, säger Magnus Sjögren.

Kommunen vill värna småföretagen. Men nu tar man en mer aktiv roll för att även locka medelstora företag.

– Det vill vi. Det ligger i vår planering att få fler medelstora företag i kommunen. Det är positivt med småföretagande men vi ser att vi kan komplettera det med fler litet större företag och att man kan växa i kommunen.

En sak kommunen gör för att locka till sig större företag är att planlägga för ett nytt arbetsplatsområde i Okvista.

– Vi vill bereda möjlighet för fler att kunna etablera sig här. Småföretag som redan finns här ska kunna expandera på hemmaplan. De ska inte behöva ha verksamheten i sina hem.

Angus Carlsson och Jonathan Olsson personifierar hur kommunen vill att företagen i kommunen ska växa. De driver sedan ett år tillbaka ett turismföretag som gör historiska guidningar i kulturlandskapet i Vallentuna.

För Angus Carlsson, som äger företaget, handlar det om att kunna jobba med det han tycker är allra roligast.

– Jag har alltid tänkt att jag vill leva på turism och historia, säger han.

Än så länge är de inte riktigt där, företaget drivs i liten skala och ibland är det motigt. När Mitt i träffar dem innan en ganska hastigt inplanerad bussguidning uteblir kunderna och bussen blir kvar i Vallentuna centrum.

– Jag tror att det här annonserades ut för nära inpå och lite fel tid, säger Angus Carlsson.

Men medan vi pratar vänder turen – under eftermiddagen får de grönt ljus för en kyrkguidning.

För Angus och Jonathan läggs erfarenhet till erfarenhet och kundgruppen växer sakta men säkert. Angus har drömmar om framtiden. Hans företag ska expandera såpass att han kan anställa och arrangera guidningar på andra håll.

– Men för vår del handlar det framförallt om att det här är roligt, säger Angus Carlsson.

De har inga direkta siffror för hur mycket företaget ska växa över tid.

För Vallentuna kommun är målet däremot tydligt. Antalet arbetstillfällen ska vara uppe i 15 000 år 2040. I dag finns 9 000 arbetstillfällen.

– Vi ska ge ska ge goda förutsättningar för företagen att kunna verka. Företagen betalar ju inte skatt i kommunen med de ger andra tillväxtvärden. Utan näringslivet stannar utvecklingen, säger Magnus Sjögren.

Fakta

1 500 arbetstillfällen 2040

Ensamma vetenskapsmän och rulltrappsbyggare.

Den typiska företagaren i Vallentuna är en småföretagande man. En tredjedel av företagarna är kvinnor.

De vanligaste branscherna är kvalificerade konsulter – vetenskapsmän, jurister eller ekonomer. Företag inom byggverksamhet och handel är också vanliga.

Det finns variation bland företagarna. Här finns tofutillverkare, ölbryggare, rulltrappsbyggare och en hel del småföretagare inom underhållningsbranschen som artister och låtskrivare.

I siffror:

2040 ska det enligt nordostvisionen finnas 15 000 arbetstillfällen i Vallentuna. Nu finns vi 9 000.

Nya företag: 2014: 335 (netto: 120)

2015: 327 (netto: 61)

Totalt antal företag i dag: 3394

Visa merVisa mindre