Avtal. Scouterna ska flytta in i Granby gård som tidigare stått tom. Dennis Wedin (M) och Scouternas distriktsordförande Niclas Barkåker är nöjda med det nya samarbetet. Foto: Mikael Andersson

Var redo! Snart flyttar scouterna in i Granby gård

Staden la upp en kontaktprofil i Mitt i Järva, Scouterna swipe:ade höger och sedan sa det, som man brukar säga, bara klick. Nu planeras både renovering och inflytt tillsammans.

  • Publicerad 15:58, 8 jul 2022

Många har undrat. Vad händer egentligen med den stora, igenbommade Granby gård som tornar upp sig mitt på Järvafältet? Den grönklassade byggnaden har varit tom sedan 2016, när den privata hyresgästen flyttade ut, och sedan dess har den mest fått stå och förfalla.

Staden, som äger gården, tittade först på möjligheterna att sälja stället som en privatbostad, men eftersom vägarna till huset inte uppfyller vissa krav gick inte det.

För drygt ett år sedan gjordes i stället slutligen en efterlysning i Mitt i: Staden ville hitta nya hyresgäster till platsen, och fanns en passande matchning någonstans därute skulle man bekosta en upprustning av byggnaden, en investering som då beräknades till ungefär fyra miljoner kronor.

– Jag fick artikeln skickad till mig av scoutkåren som håller till här lite längre bort, vid Husby gård. De sa "skulle inte det här huset passa perfekt för scoutverksamhet?", och jag höll med. Sedan kontaktade vi fastighetskontoret som också nappade på idén, säger Niclas Barkåker, distriktsordförande för Stockholms scoutdistrikt.

Scouterna har generellt haft svårt att hitta lokaler, berättar han.

– Vi har många på kö som vill börja i scouterna, men som vi inte kan ta in på grund av platsbrist. Och många som får sluta för att vi inte har någonstans att vara, så det här är väldigt välkomnat. Vi hoppas det kommer lägga grunden för fler liknande samarbeten.

Även för staden var matchningen perfekt, tycker bostads- och fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M).

– Att fastigheten kommer till användning och att vi dessutom hittat en aktör vars verksamhet vi verkligen vill värna, där vi kan skapa ett långsiktigt samarbete som ger mervärde både för området och för så många barn och unga, känns verkligen helt fantastiskt, säger han.

Förfallet. Staden kommer rusta upp Granby gård utefter de nya hyresgästernas önskningar och mål med verksamheten. Foto: Mikael Andersson

Staden har fått del kritik för att sälja ut fastigheter, bland annat Tensta gymnasium. Hur kommer det sig att en försäljning av gården var det första alternativet?

– Fastigheter i stadens ägo ska inte stå tomma, det är min starka åsikt. Det är skattebetalarnas pengar det handlar om, och man måste alltid se till vad som gynnar byggnaderna och området de ligger i mest. Men nu löste det ju sig väldigt bra i det här fallet till slut, säger Dennis Wedin.

Niclas Barkåker, distriktsordförande för Stockholms scoutdistrikt. Foto: Mikael Andersson

Har ingått kontrakt

Parterna har skrivit en avsiktsförklaring, och tillsammans ska de nu göra upp en plan för hur huset ska renoveras för att passa ändamålet på bästa sätt.

– För oss är det ganska bra att huset är i så pass dåligt skick som det faktiskt är i, vi har en hel del möjligheter att vara med och planera så att utformningen kan passa vår verksamhet, säger Niclas Barkåker.

Tanken är att platsen både ska bli samlingsplats för den lokala scoutkåren, men också att andra kårer från runt om i landet ska kunna åka dit. Planen är att bygget ska komma i gång till våren.

– Läget är otroligt bra, med mycket natur och bra kommunikationer vilket gör det tillgängligt för alla. Norra Järvas scoutkår kommer vara där i veckorna och på helgerna kommer andra kårer komma hit på övernattning och utflykter, säger Niclas Barkåker.

Och man kommer göra mer än att bara knyta knopar, försäkrar han.

– Scouterna är så mycket större än vad många har bilden av. I grund och botten handlar verksamheten om att utbilda unga att bli bra människor och att klara sig själva. Och sedan är det en trygg plats där många hittar kompisar, kan umgås och vara sig själva. Det är väldigt fint.

Matchning. Efter att staden gått ut med att de sökte hyresgäster till Granby gård hörde Scouterna av sig. På bild: Niclas Barkåker och Dennis Wedin (M). Foto: Mikael Andersson

Granby gård

Gården är byggt på 1700-talet och på själva platsen finns anor redan från 1200-talet.

Den är grönklassad av Stadsmuseet, vilket innebär att den har ett högt kulturhistoriskt värde och att bebyggelsen bedöms vara särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.