”Var och varannan gravsten är vält”

Kristina Kessne Månsson besökte sina föräldrars grav inför första advent men möttes av omkullvältna gravstenar på kyrkogården. En av dem var hennes föräldrars. – Jag blev bestört och ledsen, sedan arg, säger hon.

  • Publicerad 16:55, 25 nov 2016

När  Kristina Kessne Månsson skulle besöka sina föräldrars grav i Botkyrka kyrkas kyrkogård i torsdags var hennes föräldrars gravsten uppdragen och vält.

– Det var inte så längesedan som min mamma gick bort. Jag blev bestört och ledsen – sedan arg. Det här är inte värdigt, berättar hon när vi ses på den regniga kyrkogården.

För de som ville tända ljus möttes av nedlagda gravstenar i veckan.

– Var och varannan gravsten var vält, min första tanke var att det var vandaler, säger hennes man Jan Månsson som uppskattar antalet välta gravstenar på kyrkogården till 70

procent.

Utmed kyrkogårdsgångarna ligger var och varannan sten omkullvält tillsammans med en liten grön skylt. Och det är också den gröna skylten som vittnar om att det inte är några vandaler som skändat gravarna utan kyrkogårdsförvaltningen själva.

En gravsten har lagts över gravens blommor.

– På kyrkogårdsförvaltningen sa de att det här har gjorts som en säkerhetsåtgärd, men de har inte informerat oss om det. Jag har förståelse över att man ser över säkerheten och att gravstenar måste åtgärdas om de inte står stadigt. Det jag sätter mig emot är att vi inte fått någon information alls, det står inte ens något om det på deras hemsida.

Det är gravrättsinnehavaren som ansvarar för att graven ska vara i ordnat och värdigt skick, men de har även ansvar över att stenen är säkrad.

”De gravstenar som vid en kontroll bedömts som osäkra ska åtgärdas av gravrättsinnehavaren. Om gravstenen bedöms som akut farlig måste huvudmannen företa åtgärder för att säkra gravstenen omedelbart. Huvudmannen kan antingen säkerhetstötta gravstenen eller lägga gravstenen ner.” enligt Svenska kyrkan.

– Jag vet att vi ansvarar för gravstenen men man hade kunnat gjort det här på ett schysst sätt. De hade kunnat gå ut med information till oss innan de lagt ned stenen och de hade kunnat göra detta på sommaren till exempel. Nu är det snart julhelger och vilka stensättare kommer att hinna utföra säkrandet av stenarna då? och dessutom är det tjäle i marken. Det känns som skändning, säger Kristina.

Kristina föräldrars gravsten ligger numera bredvid graven.

Efter att Kristina kontaktat kyrkogårdsförvaltningens chef har hon fått besked om att ett rekommenderat brev kommer att gå ut till de som är gravrättsinnehavare.

– Det är allt vi kan göra nu, vänta på det där brevet, men det borde ha kommit långt tidigare. Det kommer ju att kosta pengar att säkra stenarna och alla kanske inte har de pengarna att slänga ut med en gång. Förvaltningen måste ha planerat det här och då förstår jag inte varför vi inte fick informationen.

Kyrkogårdsförvaltningen bekräftar att gravstenarna har lagts ner på grund av säkerhetsarbete men ytterligare frågor hänvisas till kyrkogårdschefen. Tillförordnad kyrkoherde har varit på konferens.

 

Fakta

Detta gäller för säkrade gravstenar

Alla gravstenar kontrolleras regelbundet för att säkerställa att de står stadigt. De stenar som inte klarar testet får en
markering i form av en pinne vid gravstenen och en notering i gravboken.

Kraven på en gravsten är att den ska klara 35 kg dragkraft utan att välta. Stenar som är högre än 30 cm ska också ha minst två så kallade dubbar som förankrar den i sockeln. Stenen får inte heller luta mer än 15 grader.

Kraven gäller i hela landet, och kom till under hösten 2012 efter en tragisk olycka då ett barn klämdes under en gravsten som vält.

Källa: Svenska kyrkan
Visa merVisa mindre