– Det roligaste är nu, när de där kommer, säger Thomas Brottman och nickar mot kalvarna som tittar nyfiket på oss.

– Då ser man att livet är på gång.

Thomas driver gården Ljusterö Angus i Österåker tillsammans med hustrun Tina och barnen Johan och Andreas som hjälper till vid behov.

Knappt hälften av årets kalvar, 18 stycken, har redan kommit och några av dem trampar runt i den blyga vårsolen. Marken är fortfarande rätt blöt på sina håll, men är på väg att torka upp.

Sköter sig själva

Lite avsides, i den gamla halmladan, tar en mindre kalv igen sig tillsammans med sin mamma.

– Korna sköter sig själva när de ska kalva. Det var jättelänge sedan vi behövde hjälpa en kalv till världen, berättar Thomas.

Han förklarar att det är ett sundhetstecken när djuren är starka nog att klara sig själva. Det gäller inte minst när de nyfödda kalvarna ska dia.

– De är alldeles blöta när de börjar leta mat. Då är de bara några minuter gamla...

Ägdes av Östanå

På Ljusterö Angus föder man upp två nötraser - svarta Angus och brunvita Hereford. Dessutom har man ett antal av blandad ras. Totalt har gården ett 50-tal kor plus tre tjurar.

Gården omfattar 250 hektar åker och 100 hektar betesmark och har drivits av familjen sedan Thomas morfars far började arrendera den 1936. Då tillhörde marken Östanå slott, men sedan 1994 är den i familjens ägo.

Själv började Thomas som dräng på gården redan 1979. Tio år senare tog han över gården av sin morfar.

– Min pappa var inte intresserad, och är man inte det ska man inte hålla på, säger Thomas.

Lamm och föl

Ljusterö Angus är inte enda gården där man får smått. På Näs gård i Österåker har lamningen redan kommit igång och på Skarpö gård i Vaxholm beräknas lamningen börja under april. På Lappdals gård i Österåker väntar man på ett föl i maj.

Märks det av att det är krig i Europa och att det är prisökningar?

– Ja en del insatsvaror har ju blivit dyrare. Det kan vara diesel, konstgödsel, utsäde och plast till ensilagebalar, säger Thomas.

Under tak i varsitt bås står gårdens tre stora tjurar och mumsar lugnt. En av dem har det ståtliga namnet Zojan av Yxskaftkälen. Namnet, förklarar Thomas, anger vilken besättning Zojan kommer ifrån, i det här fallet gården Yxskaftkälens Angus i Strömsund.

Hur ser din dag ut närmast, nu på förmiddagen?

– Jag ska köra in halmen och sen ska jag sätta på datorn och titta på en tjurauktion.

Behöver du en ny tjur?

– Nej, säger Thomas och ler.

– Men kan jag köpa en jättebra Angus till rätt pris så kanske jag gör det ändå.

Vad är tristast med jobbet?

– Byråkratin. Och när tjänstemän som lovat att höra av sig inte gör det.