Var hårsmån från döden – får 125 000

Tyresöbon Suzanne Diamantakidou var en av dem som såg döden i vitögat på Drottninggatan. Men att vara 30 centimeter från lastbilen och Rakhmat Akilovs vansinnesfärd har satt sina tydliga spår. Att domen nu kommer ser hon som ett välbehövligt avslut.

  • Publicerad 16:14, 7 jun 2018

Vägen har varit lång för många av de över hundra personer som direkt påverkades av terrorn på Drottningatan den 7 april 2017.

Livstidsdomen för den skyldige terroristen Rakhmat Akilov är för lika många ett steg i processen att lägga rädslan bakom sig. Något som i alla fall är fallet för Tyresöbon Suzanne Diamantakidou.

– Domen blev som jag hade hoppats på och jag är inte förvånad. Det har ju framgått tydligt att han vill vara en terrorist, säger hon.

30 centimeter från lastbilen

Den 7 april i fjol hade hon slutat tidigare på jobbet och befann sig på H&M-butiken vid Åhléns på Drottninggatan när Akilov började sin vansinnesfärd. När hon gick ut från butiken möttes deras vägar och hade Suzanne tagit ett steg till hade hon träffats av lastbilen.

– Jag hade änglavakt och en jädrans tur. Hade jag gått ut en sekund tidigare så hade jag blivit påkörd, sa hon till Mitt i, i samband med årsdagen tidigare i vår.

Då togs ännu ett steg. På minneskonserten satte hon – för första gången sedan attacken – sina fötter i City och Drottninggatan igen.

Får skadestånd

Hon konstaterade också att domen skulle bli som att stänga en dörr.

– Det är klart att det blir lite uppjagat såhär direkt efter. Men det är skönt att det är över. Det är ett steg på vägen, säger hon efter att mottagit beskedet om Akilovs domslut.

Hon är nu en av dem som får skadestånd för att drabbats av hans terror. Summan 125 000 kronor för traumat som – trots små steg framåt – gör sig påmind än i dag.

Kort efter domen meddelats har Suzanne en tid hos terapeuten.