Under torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att över en miljon konstaterat smittade fall nu har rapporterats i Sverige.

Samtidigt vaccineras allt fler. Tidigare i veckan meddelade Region Stockholm att man nu inleder den sista fasen i massvaccineringen.

I den senaste rapporten framgår det att 9 451 personer i Sigtuna har fått minst en dos. Det motsvarar ungefär 25 procent av den vuxna lokalbefolkningen vilket gör att kommunen ligger efter de flesta andra kommunerna i landet.

Totalt i Stockholms län har 26,9 procent fått minst en dos. Flest vaccinerade i regionen hittar man i Norrtälje, där 46,9 procent har fått en dos, och minst i Sundbyberg där siffran är 21 procent. Totalt 2 769 411 personer rapporterats fått minst en dos vaccin i Sverige.

– Vi närmas oss tre miljoner vaccinerade personer i Sverige, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, under dagens presskonferens.

Ett rapporterat dödsfall

I Sigtuna rapporteras 114 nya fall av covid-19 under vecka 17 vilket är en kraftig minskning efter toppen för ett par veckor sedan. Ett dödsfall har också rapporterats.

Folkhälsomyndigheten meddelade under presskonferensen att över en miljon har konstaterat smittade i Sverige. Samtidigt ser man en nedåtgående trend.

– Det är en långsam minskning. Den trend vi ser är att det fortsätter nedåt, men mycket stort antal fall på nationell nivå, säger Karin Tegmark Wisell.

I Stockholms län rapporterades 8 350 nya fall, jämfört med 8 013 under vecka 16. Över de senaste veckorna ser man dock även här en trend nedåt.

– Man har vänt vad som verkar vara en topp, säger Tegmark Wisell.